söndag 24 juni 2018

Ljummet bad vid hotellet i Reykjanes efter vattentvist

Bara när det är riktigt sommarväder är vattnet i badet i Reykjanes riktigt varmt. Att temperaturen nu ofta bara är ljummen är resultatet av en tvist mellan hotellet i Reykjanes och energibolaget Orkubú Vestfjarða. När nu bolaget börjat ta betalt för vattnet hotas även hotellet av nedläggning. Ägaren Jón Heiðar Guðjónsson köpte fastigheterna med utgångspunkten att vattnet skulle vara gratis.

Reykjanes i Ísafjarðardjúp är sedan många år tillbaka den enda möjligheten att tanka och att äta mellan Hólmavík och Súðavík. Här fanns länge bygdens grundskola med inackorderingsmöjligheter. Sedan arton år tillbaka driver Jón Heiðar Guðjónsson hotell i fastigheten.

Många lockas till Reykjanes av badet. Här finns Islands största utomhusbassäng - strax över 50 meter lång och 12,5 meter bred. Från badet har gästerna storslagen utsikt över Ísafjarðardjúp.

Men de senaste månaderna har det bara varit ljummet i badet. Därför sviker också gästerna. Jón Heiðar Guðjónsson säger i Bæjarins Besta att han inte längre har råd att betala för varmvatten till badet:
"Nu är badet halvkallt och det kommer det att fortsätta vara om inget förändras. Det är bara behaglig värme under de bästa sommardagarna."
När Jón Heiðar Guðjónsson köpte fastigheten fanns en underförstådd överenskommelse om obegränsad tillgång till varmvatten. Det har inte bara använts till badet utan även till att värma lokalerna som har en total yta på 5 000 kvadratmeter. Den källa som används skapades 1974 i samband med starten för en fiskodling i Ísafjarðardjúp.

Varmvattenkällan ligger i Reykjarfjörður. Motprestationen för att hotellet tidigare fick gratis vatten var att markägarna fick bada kostnadsfritt i Reykjanes. Men efter ett ägarbyte kräver nu energibolaget Orkubú Vestfjarða betalt för vattenanvändningen.

Men Jón Heiðar Guðjónsson anser sig inte ha råd att betala. Marginalerna för hotellverksamheten är helt enkelt inte tillräckliga för att bekosta räkningen. Ett problem är att han har lokaler på 5 000 kvadratmeter - men större delen av året står de mer eller mindre tomma när turisterna är få.

Elías Jónatansson, vd för Orkubú Vestfjarða, säger till Vísir att bolaget inte kan ge bort varmvatten. Det är i slutändan en kostnad som andra kunder får stå för. Så länge som energibolaget och hotellet inte kommer överens lär gästerna fortsätta svika. Därmed ökar också risken för en nedläggning.

Här kan du läsa mer om vattentvisten.