tisdag 5 juni 2018

Ön Vigur i Ísafjarðardjúp är till salu

45 hektar mark i Ísafjarðardjúp med omkring 30 000 lunnefågelpar, 10 000 turister på besök, 700 kvadratmeter byggnader och 60 kilo ejderdun. Det är vad den som köper ön Vigur i Ísafjarðardjúp kan vänta sig. Där finns dessutom flera unika byggnader - men de ingår inte i köpet eftersom de ägs av staten.

Att isländska öar läggs ut till försäljning är ganska vanligt. Men då brukar det handla om öar som aldrig varit bebodda eller stått övergivna i årtionden. Men Vigur är - tillsammans med Heimaey, Flatey, Hrísey och Grímsey - en av de fem isländska öar som har året runt-boende.

Det var 1994 som Salvar Baldursson och Hugrún Magnúsdóttir tog över Vigur i Ísafjarðardjúp. Då hade släktingar bott på Vigur i flera generationer. När släkten kom till ön 1888 fanns det tolv bostäder på Vigur. Men ända sedan de tog över har de varit de enda bofasta.

Men nu är Vigur alltså till salu. Mäklarannonsen publicerades i går. Ön har ingen prislapp utan mäklaren vill ha in bud.

Vigur är 45 hektar. På ön finns totalt 700 kvadratmeter byggnader. Förutom bostadshus finns bland annat rökhus, torkskjul, fårstall, förråd och serveringslokaler.

Men det finns en del som inte ingår i köpet. Det är byggnaden Viktoríuhúsið, som byggdes omkring 1860, och en väderkvarn från samma tid. Väderkvarnen är den enda bevarade i sitt slag i landet. Båda ägs av nationalmuseet Þjóðminjasafn Íslands.

Ännu äldre är roddbåten Vigur-Breiður, den äldsta bevarade med åtta åror. Den tros vara ungefär 200 år. Ända till för några år sedan användes den för att transportera boskap mellan Vigur och fastlandet.

I affären är heller inte en liten sommarstuga inkluderad. Den ägs av släktingar som arrenderar marken i 99 år enligt ett avtal som undertecknades 1973. De är dock beredda att sälja sommarstugan.

I mäklarannonsen är det en rad andra tillgångar som lyfts fram. Det gäller inte minst turisters intresse för Vigur. Årligen besöks ön av omkring 10 000 personer. De får en rundvandring på Vigur, serveras fika samt får möjlighet att beskåda djurliv och byggnader.

Det är framför allt lunnefågel som lockar många turister. På Vigur finns en koloni med ungefär 30 000 par. Där är också gott om silvertärna och tobisgrissla.

Dessutom häckar ejder på Vigur. Det gör det möjligt för ägaren att varje år samla mellan 50 och 60 kilo ejderdun.

Närmast är det till Súðavík. Med en snabb båt tar överfarten bara tio minuter. De boende åker dock i regel till Ísafjörður - en tur som tar omkring en halvtimme - för att uträtta ärenden. Det är också från Ísafjörður som båtturerna till Vigur avgår. Under turistsäsongen är det en eller flera dagliga avgångar. Under resten av året är enda chansen att få följa med till Vigur att åka med postbåten.

Här kan du läsa mer om livet på Vigur.