fredag 15 juni 2018

Páll Magnússon petas efter Självständighetspartiets fiasko

Förtroendet för alltingsledamoten Páll Magnússon är förbrukat. Därför petas han från Självständighetspartiet representantskap på Västmannaöarna. Beslutet kommer efter att partiet förlorat makten i kommunen till utbrytarna För Hemön. Páll Magnússons svar är att partiet borde ta ansvar för misslyckandet i stället för att leta efter syndabockar.

Efter tolv år med egen majoritet räckte inte längre stödet för Självständighetspartiet för att behålla makten på Västmannaöarna. Den nya koalitionen i kommunen består av För Hemön - en utbrytning från Självständighetspartiet - och Ölistan.

Inför valet riktades hård intern kritik mot kommunchefen Elliði Vignisson. Kritiken växte i styrka sedan han först sagt sig vara för ett provval för att fastställa partiets lista i valet. Men när beslutet om att hålla ett provval revs upp var Elliði Vignisson en av dem som röstade för att i stället låta ledningen ta fram partiets lista.

Missnöjet resulterade alltså i utbrytarpartiet För Hemön med Íris Róbertsdóttir - som suttit som ersättare i alltinget för Självständighetspartiet - som toppkandidat. Hon blir också ny kommunchef efter Elliði Vignisson.

Att För Hemön inte ens ville bilda koalition med Självständighetspartiet har väckt starka känslor. Partiet har överklagat valresultatet. Och nu har Páll Magnússon petats från Självständighetspartiets representantskap i kommunen.

Páll Magnússon är själv från Västmannaöarna. Han har en nära relation till Íris Róbertsdóttir eftersom de båda länge suttit i idrottsklubben ÍBV:s styrelse. I alltinget är han Självständighetspartiets förstanamn i den södra valkretsen. Där har han efter de två senaste valen varit mycket missnöjd med att han inte fått några ministerposter.

I kommunalvalet tog Páll Magnússon aldrig offentligt ställning för Självständighetspartiet. Det betraktades internt som ett svek - och som ett indirekt ställningstagande för Íris Róbertsdóttir och För Hemön. Det finns också obekräftade uppgifter om att han i tysthet ska ha uppmanat närstående medlemmar att rösta på För Hemön i stället för Självständighetspartiet.

Att Páll Magnússon på något sätt skulle ha backat upp För Hemön är något han förnekat. Däremot är det väl känt att han tillhörde den grupp som ansåg att det borde ha hållits ett provval inför kommunalvalet.

Nu reagerar alltså den lokala partiföreningen genom att inte ge Páll Magnússon fortsatt förtroende i Självständighetspartiets representantskap. I ett uttalande - som antogs enhälligt i onsdags kväll - riktas skarp kritik mot hans agerande:
"På grund av det exempellösa beteendet från Självständighetspartiets ledare i den södra valkretsen i det senaste kommunalvalet förklarar Självständighetspartiet på Västmannaöarnas representantskaps extra årsmöte totalt misstroende mot den södra valkretsens första alltingsledamot Páll Magnússon. Representantskapet kan inte se på alltingsledamoten som en representant för Självständighetspartiet och begär ett möte med partiets ledning på grund av den allvarliga situation som uppkommit."
Páll Magnússon tillbakavisar kritiken. Han skriver i ett uttalande att han inte tog ställning för varken Självständighetspartiet eller För Hemön i valet. Det var den hållning som han trodde skulle vara bäst för partiet. Han uppger också att han ser det som sin avsikt att vinna tillbaka de avhoppade medlemmarna. Páll Magnússon kallar dessutom kritiken obehärskad:
"Partiet splittrades i falanger här på Västmannaöarna och förlorade en säker majoritet. I stället för att ta ansvar för egna misstag försöks nu lägga skulden på andra. Det är visserligen mänskligt men huvudsaken är att hitta vägar försoning när desperationen och ilskan sjunker tillbaka."
Det som tidigare var intern upprördhet har nu förvandlats till öppet krig. Den enda kommentaren partiledaren Bjarni Benediktsson vill ge till Vísir om situationen är att han kommer att tala med de inblandade. Birgir Ármannsson, Självständighetspartiets gruppledare i alltinget, säger till RÚV säger att Páll Magnússons ställning där inte förändrats.

Tidigare har det spekulerats i att Elliði Vignisson skulle ha planer på att ge sig in i rikspolitiken. Inför förra valet tog han beslut om att fortsätta på Västmannaöarna. Då kunde han knappast ana att han skulle röstas bort från posten som kommunchef. Han har också pekats ut som en tänkbar framtida partiledare.

Hans position har inte stärkts av den interna splittringen. Men att Elliði Vignisson inte längre har någon kommunpolitisk funktion att försvara kan också underlätta steget över till rikspolitiken.

En som ifrågasätter Elliði Vignissons framtidsmöjligheter är Össur Skarphéðinsson, tidigare partiledare för Socialdemokraterna. Han skriver på Facebook att den som vill bli långlivad inom politiken inte kan ägna sig åt hämndaktioner och måste lära sig att hålla besvikelse inombords. Han pekar alltså ut Elliði Vignisson som arkitekten bakom kritiken mot Páll Magnússon:
"Rädslan för provval har dödat många människor inom politiken. Elliði är inte den första. Vissa har dock lyckats resa sig och lärt sig att gå på nytt. Elliði har försvårat sin egen uppståndelse genom att låta peta stackars Páll från de inmurades grupp. Det var en åsnespark."
Här kan du läsa mer om konflikten inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna.