onsdag 27 juni 2018

Personstrider fortsätter i fullmäktige i Langanesbyggð

Skyttegravskriget i kommunfullmäktige i Langanesbyggð är inte över. Framtidslistan fick majoritet i valet och utnämnde Elías Pétursson till ny kommunchef. U-listan - det enda oppositionspartiet i kommunen - protesterade mot beslutet. Under förra mandatperioden deklarerade U-listan att de saknade förtroende för Elías Pétursson.

Efter fyra sällsynt stormiga år i kommunpolitiken gick Langanesbyggð till val för en månad sedan. Såväl hela mandatperioden som själva valrörelsen hade då kantats av konflikter mellan partierna i fullmäktige. Efter fullmäktiges första möte står det klart att någon fred mellan de stridande parterna inte är aktuell.

I valet fick Framtidslistan egen majoritet med 58,84 procent av rösterna och fyra av sju mandat i fullmäktige. U-listan fick 41,16 procent och tre mandat. För partiet väntade därmed fyra år i opposition.

Framtidslistan fick därmed möjlighet att välja kommunchef. Valet föll på Elías Pétursson - samma person som U-listan under förra mandatperioden inte sade sig ha något förtroende för. U-listan protesterade mot beslutet och ville välja någon annan än Elías Pétursson. De åsikterna fick inget gehör hos Framtidslistan.

U-listan gick till val på att anställa en ny kommunchef. Men Framtidslistan ville alltså behålla Elías Pétursson.

De fyra senaste åren har anklagelserna om korruption och demokratiförakt duggat tätt. Dispyterna gäller bland annat bygget av en ny förskola i centralorten Þórshöfn och planerna för en djuphamn i Finnafjörður. De har också handlat om olika politikers agerande.

Just före valet rasade U-listan mot Elías Pétursson. Han hade då anklagat partiet för korruption. Han gjorde anklagelserna under ett möte i kommunfullmäktige. Själva talet togs dock inte upp i protokollet. Ändå dök det upp hos medierna. Det fick U-listan att i en reservation fördöma hans agerande och hävda att han själv läckt talet med syftet att smutskasta det enda oppositionspartiet.

Nästa dispyt var ett flygblad som delades ut av U-listan. Det anmäldes till valnämnden av Reynir Atli Jónsson, avgående fullmäktigeledamot för Ny kraft - ett parti som regerade ihop med Framtidslistan men inte kandiderade för nyval.

På flygbladet presenterades tjugo personer. Enligt Reynir Atli Jónsson såg det ut som att U-listan hade tjugo kandidater i valet - trots att de bara fick ha fjorton kandidater. Partier får nämligen inte ha fler kandidater än dubbla antalet ledamöter i fullmäktige, alltså ordinarie ledamöter och ersättare. I Langanesbyggð innebär det fjorton personer.

Reynir Atli Jónsson hävdade att U-listan försökte skaffa sig fördelar genom att få det att se ut som att kandidaterna var fler än tillåtet. Valnämnden uppmanade partiet att presentera kandidaterna på ett korrekt sätt, men vidtog inga andra åtgärder.

Valet har alltså inte fått de stridande partierna att gräva ned stridsyxan. I stället fortsätter personkonflikterna i Langanesbyggð. Framtidslistan valde i beslutet om kommunchefsfrågan att köra över oppositionen. Elías Pétursson fick fyra röster av sju. Därmed väntar honom fyra år som nygammal kommunchef - och kanske också fyra år av nygamla fejder med oppositionen.

Här kan du läsa mer om turerna kring kommunfullmäktige i Langanesbyggð.