lördag 16 juni 2018

Presidentfru och bankchef i Ryssland - trots bojkott

Regeringen och presidenten bojkottar fotbolls-VM i protest mot förgiftningen av agenten Sergej Skripal. Men både presidentfrun Eliza Reid och Landsbanki-chefen Lilja Björk Einarsdóttir finns på plats när Island i dag möter Argentina i Moskva. Eliza Reids resa bekostas av presidentämbetet medan Lilja Björk Einarsdóttir är inbjuden av Visa Europe.

Storbritannien pekade ut Ryssland som ansvarigt för attacken mot dubbelagenten Sergej Skripal tidigare i år. Han förgiftades med nervgiftet novichok. Ryssland förnekade anklagelserna. Ändå valde såväl Nato som EU att protestera mot attacken.

Island utvisade inga ryska diplomater - en metod som många andra länder valde - eftersom ett liknande svar från rysk sida skulle slå för hårt mot den lilla ambassaden i Moskva. I stället meddelade regeringen att inga möten på hög politisk nivå skulle hållas mellan länderna. Inte heller skulle några isländska ledare besöka fotbolls-VM.

När Island för två år sedan spelade EM i Frankrike fanns både ministrar och presidenten på läktarna. Den här gången stannar de alla hemma. President Guðni Th. Jóhannesson kommer att se matchen i Hrafnseyri, den plats där han också kommer att fira nationaldagen.

Men frun Eliza Reid kommer att se dagens match mot Argentina på plats i Moskva. Resan bekostas av presidentämbetet. Enligt presidentens stab är hon inte i Ryssland som en officiell representant för Island. I ett skriftligt svar till Vísir beskrivs resan som en del i en marknadsföringskampanj:
"Eliza Reed är ingen ämbetsman, åker inte till Ryssland i officiella ärenden och kommer inte att ha några möten med lokala ledare."
Eliza Reid reste till Ryssland från Keflavík i går. Det gjorde ytterligare omkring 1 100 islänningar.

En annan som finns på plats i Moskva är Lilja Björk Einarsdóttir, chef för statligt ägda Landsbanki. Hon är inbjuden av Visa Europe, en av turneringens sponsorer, som i sin tur ägs av Visa Inc. För två år sedan köpte Visa Inc. bolaget. Där ingick bland annat isländska Borgun och Valitor, två bolag där Landsbanki var storägare.

I ett skriftligt svar till Stundin uppger Landsbanki att Lilja Björk Einarsdóttirs resa till Ryssland inte bryter mot bankens regler. Skälet till resan är "bankens affärsmässiga intressen".

På läktaren kommer även Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson att finnas. Han besöker VM som privatperson och har inga möten med officiella ryska företrädare.

Dagens match visas på storbildsskärmar utomhus i Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Mosfellsbær, Reykjanesbær och Västmannaöarna.

På samma sätt som förra sommaren kommer det i år att finnas utökad polisbevakning av platser där många människor samlas. Skälet är den senaste tidens terrordåd riktade mot folksamlingar. Flera av de ställen där Islands matcher i fotbolls-VM visas på storbildsskärmar kommer att ha polisbevakning, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om Islands regerings bojkott av fotbolls-VM.