måndag 4 juni 2018

Självständighetspartiet i maktkamp i två storkommuner

En intern maktkamp inom Självständighetspartiet i Kópavogur gör att det planerade samarbetet med Renässans och Ljus framtid sannolikt inte blir av. Och på Västmannaöarna har Självständighetspartiet överklagat valresultatet. Men i flera av Islands största kommuner står det nu klart vilka som tänker regera under de närmaste fyra åren.

Efter förra lördagens kommunalval stod det klart att 26 majoriteter i landet hade fallit och att 26 majoriteter hade hållit. Men sedan dess har det politiska läget förändrats. De mest anmärkningsvärda turerna sker nu i Kópavogur och på Västmannaöarna. Och i bägge fallen står Självständighetspartiet i centrum.

På Västmannaöarna fattades det bara sex röster för att Självständighetspartiet skulle behålla egen majoritet i kommunen. Men precis som utbrytarlistan För Hemön fick Självständighetspartiet tre mandat i fullmäktige. Det gjorde Ölistan - med ett mandat - till vågmästare. I fredags kom beskedet att Ölistan och För Hemön bildar majoritet.

Ny kommunchef på Västmannaöarna blir Íris Róbertsdóttir. Hon är fortfarande medlem i Självständighetspartiet och har som ersättare representerat partiet i alltinget. Men på hemmaplan fanns det inget som helst intresse från För Hemöns sida för att regera ihop med Självständighetspartiet. Målet var att få bort partiet - och i synnerhet den avgående kommunchefen Elliði Vignisson - från makten.

Utbrytningen och valet av koalitionspartner betraktas av Elliði Vignissons falang som ett stort svek. Bitterheten fick en extra skjuts av att avståndet till egen majoritet bara var sex röster.

I lördags meddelade Självständighetspartiet att de överklagar valresultatet. Partiet hänvisar till fyra förtidsröster - samtliga sannolikt på Självständighetspartiet - som inkom till vallokalen på Västmannaöarna 20 sekunder för sent. Dessa röster räknades därför inte. Dessutom pekar de på ett brott mot vallagen eftersom en väljare i sociala medier publicerat en bild på den egna valsedeln - något som inte är tillåtet.

Enligt Självständighetspartiet skulle dessa fem röster kunna påverka utgången. I så fall behövs ytterligare minst en röst. Förhoppningen är troligen att den skulle kunna dyka upp under en omräkning.

Men inget talar för att överklagandet kommer att ha någon framgång. Vallagen ger inget utrymme för röster som inkommer för sent. Att - som i det här fallet - hänvisa till dåligt väder har aldrig tidigare betraktats som något skäl för att göra avsteg från reglerna.

Allt pekar alltså på att Självständighetspartiet går mot fyra år i opposition på Västmannaöarna - trots att den nya kommunchefen Íris Róbertsdóttir är medlem i partiet.

I Kópavogur är det en nygammal strid inom Självständighetspartiet som förhindrar förhandlingarna om en ny majoritet. De fyra senaste åren har partiet regerat ihop med Ljus framtid. I år kandiderade Ljus framtid med Renässans på en gemensam lista. Valsedeln toppades av Theodóra Þorsteinsdóttir, som suttit i fullmäktige för Ljus framtid i fyra år.

I valet fick Självständighetspartiet fem mandat och Ljus framtid och Renässans två mandat. Tillsammans har de alltså sju av elva mandat i fullmäktige. Inför valet sade både Theodóra Þorsteinsdóttir och Ármann Kr. Ólafsson, Självständighetspartiets toppkandidat och kommunchef, att de ville fortsätta samarbetet.

Så ser det inte ut att bli. Tre av Självständighetspartiets ledamöter - Margrét Friðriksdóttir, Karen Halldórsdóttir och Guðmundur Gísli Geirdal - vägrar att regera ihop med Theodóra Þorsteinsdóttir. Något hon i Visir hon beskriver som att ha fått ett uppsägningsbrev. Den interna splittringen har flera skäl.

Dels finns ett missnöje med Theodóra Þorsteinsdóttirs agerande under den förra mandatperioden. Hon satt också i alltinget när Ljus framtid valde att lämna regeringssamarbetet med Renässans och Självständighetspartiet. Det beslutet utlöste en regeringskris som ledde fram till ett nyval där Självständighetspartiet förlorade statsministerposten.

Bitterheten riktar sig även mot Renässans. Och den gäller inte bara det havererade regeringssamarbetet utan också Renässans beslut att i Reykjavík bilda koalition med Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet i stället för Självständighetspartiet.

Dels går konflikten tillbaka till Gunnar I. Birgissons år som kommunchef i Kópavogur. Bland kritikerna blev han närmast en symbol för svågerpolitik. När han 2009 petades som ledare i kommunen var det många medlemmar som var missnöjda. Tre år senare kom Självständighetspartiet tillbaka till makten - men med Ármann Kr. Ólafsson som kommunchef.

Gunnar I. Birgisson flyttade till Fjallabyggð där han i dag är kommunchef. Men han har kvar många anhängare i Kópavogur. Och där finns alltså Margrét Friðriksdóttir, Karen Halldórsdóttir och Guðmundur Gísli Geirdal.

Ármann Kr. Ólafsson har alltså hamnat i minoritet i den egna partigruppen. Om han ska kunna fortsätta som kommunchef måste han böja sig för majoriteten. Därmed tar också i praktiken den falang som förknippades med Gunnar I. Birgisson på nytt kontroll över partiet i kommunen.

Efter de senaste dagarnas turbulens uppgav de tre i ett uttalande i går kväll att de har fullt förtroende för Ármann Kr. Ólafsson. Däremot anser de att förutsättningarna för ett samarbete med Ljus framtid och Renässans har förändrats.

Självständighetspartiet har ett nytt möte om läget i dag. Den mest sannolika koalitionspartnern är kanske Framstegspartiet som har ett mandat i fullmäktige. Men även där finns ett problem. Partiets ledamot i Kópavogur är Birkir Jón Jónsson. Han var en av de framstegspartister som 2010 röstade för att ställa tidigare statsministern Geir H. Haarde inför landsrätt - ett beslut som alltjämt betraktas som ett enormt svek inom Självständighetspartiet.

Att bilda majoritet utan Självständighetspartiet kan bli svårt men inte omöjligt. Tillsammans har de övriga partierna - Ljus framtid och Renässans med två mandat, Socialdemokraterna med två mandat, Framstegspartiet med ett mandat och Piratpartiet med ett mandat - sex av elva platser i fullmäktige.

I en rad andra isländska storkommuner är inte läget alls lika komplicerat. Där är de majoriteter som tänker regera under de fyra kommande åren redan klara.

I Hafnarfjörður bildar Självständighetspartiet koalition med Framstegspartiet med Rósa Guðbjartsdóttir som kommunchef. I Akureyri hamnar Självständighetspartiet åter i opposition. Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet har bestämt sig för att fortsätta regera ihop. De tänker anställa en kommunchef utan partibok.

Också i Reykjanesbær pekar allt mot att Självständighetspartiet får fortsätta i opposition. Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Rak väg vill bilda koalition. Tanken är att Kjartan Kjartansson ska fortsätta som kommunchef.

Árborg är en annan storkommun där Självständighetspartiet hålls utanför den allians som ska styra kommunen den kommande mandatperioden. Här är det Centerpartiet, Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Framåt Árborg - en gemensam lista för Renässans och Piratpartiet - som bildar koalition.

I valet var Árborg en av de kommuner där Självständighetspartiet förlorade de egna majoriteten. En annan var Akranes. Där kommer nu Socialdemokraterna och Framstegspartiet att bilda koalition.

I Borgarbyggð kommer däremot Självständighetspartiet att ingå i den allians som ska styra kommunen. Koalitionspartier blir Socialdemokraterna och Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet på Västmannaöarna.