tisdag 17 juli 2018

122 utlänningar folkbokförda i samma hus i Reykjavík

I en villa på 322 kvadratmeter i Árbær i Reykjavík är 122 utländska medborgare folkbokförda. På en annan adress i samma stadsdel har 38 utlänningar skrivit sig. Och på en adress i Ásbrú i Reykjanesbær finns 75 utländska medborgare. Gemensamt för dem är att många har kopplingar till företag som ägs av Gamma. Det rapporterar DV.

De senaste åren har antalet utlänningar som anställs av isländska bemanningsföretag ökat kraftigt. Störst är Elja som har drygt 500 anställda. Under 2016 hade bolaget - som då bara var ett år gammalt - enligt DV intäkter på 860 miljoner isländska kronor.

Bostadssituationen på sydvästra Island är svår. Det gäller inte minst utlänningar som kommer till landet utan något kontaktnät och som i regel tjänar betydligt mindre än islänningar som utför samma jobb. DV berättar om en anställd hos Elja som betalar 75 000 isländska kronor i månaden för ett rum på tio kvadratmeter som delas med ytterligare en person.

Mannen bor i ett hus i Árbær i Reykjavík som ägs av ett bolag som kontrolleras av investeringsfonden Gamma. I villan - som är 322 kvadratmeter stor - har 122 utländska medborgare skrivit sig. I en annan fastighet i samma stadsdel har 38 utlänningar sin folkbokföringsadress. I ett hus i Ásbrú i Reykjanesbær finns 92 utlänningar.

I nitton fastigheter med ägarkoppling till Gamma finns enligt DV totalt 506 utländska medborgares folkbokföringsadresser. Många av dem jobbar alltså för Elja, ett bolag som även det har starka ägarkopplingar till Gamma.