fredag 13 juli 2018

29 litauiska snickare folkbokförda i obebott hus i Þingeyri

Det gamla postkontoret i Þingeyri står tomt. Ändå är 29 litauiska snickare folkbokförda i huset. Där har de varit skrivna ända sedan 2016. Deras isländska arbetsgivare valde att låta dem skriva sig i Þingeyri eftersom de saknade fast bostad. Trots att ingen av dem någonsin har bott där är det enligt RÚV nu dags att flytta ut. Huset är nämligen till salu.

Hannibal Sigurvinsson är folkbokförd i det gamla postkontoret i Þingeyri i Västfjordarna. På samma adress är också 29 litauiska snickare folkbokförda. Ingen av dem bor dock i huset. De jobbar för Hannibal Sigurvinsson på sydvästra Island.

Tidigare var snickarna skrivna på olika adresser på sydvästra Island. Eftersom de hoppade mellan övernattningsställen - som inte var godkända som bostäder - såg Hannibal Sigurvinsson till så att de kunde skriva sig i Þingeyri.

Det gamla postkontoret har fungerat som de 29 snickarnas folkbokföringsadress sedan 2016. Det har gett kommunen åtskilliga miljoner i skatteintäkter.

Men nu är det snart dags att flytta. Hannibal Sigurvinsson säger till RÚV att hans bror, som äger huset, har lagt ut det till försäljning.

Enligt mäklarannonsen är huset på 416 kvadratmeter och tretton rum. Det beskrivs som ett utmärkt val för den som vill satsa på att hyra ut till turister. Prislappen är 35 miljoner isländska kronor.