onsdag 11 juli 2018

Åklagare: Birna Brjánsdóttirs mördare körde 189 kilometer

Thomas Møller Olsen körde 189,2 kilometer under de fyra timmar då han ska ha kastat Birna Brjánsdóttir i vattnet. Körsträckan är fem mil längre än vad som tidigare varit känt - och det innebär att han skulle ha kunnat tagit den väg han var bekant med till sydkusten för att dumpa kroppen i Ölfusá vid Óseyrarbrú.

En oceanograf blev nyligen klar med analysen av var Birna Brjánsdóttir sannolikt kastades i vattnet på morgonen den 14 januari 2017. Den grönländske sjömannen Thomas Møller Olsen har dömts för mordet. Analysen gjordes efter en begäran från hans tidigare advokat.

Thomas Møller Olsen plockade enligt domen upp Birna Brjánsdóttir i centrala Reykjavík. Färden slutar vid hamnen i Hafnarfjörður. Där ska han ha gått till våldsamt angrepp mot Birna Brjánsdóttir och slagit henne medvetslös.

Därefter är det okänt vad Thomas Møller Olsen gör i fyra timmar innan han återvänder till hamnen. Det är under denna tid som han ska ha kastat Birna Brjánsdóttir i vattnet. Hon är då fortfarande medvetslös och dör av drunkning. Kroppen hittas vid Selvogur åtta dagar senare.

Under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness försökte hans advokat framhålla att Thomas Møller Olsen inte skulle ha kunnat göra sig av med kroppen på det sätt som åklagaren gjorde gällande. Flera av de tänkbara vägarna till den okända dumpningsplatsen på sydkusten kände han inte till. Dessutom hade bilen inte körts tillräckligt långt för att det skulle ha varit möjligt.

Medan utredningen pågick var det många inom polisen som trodde att Thomas Møller Olsen kört Reykjanesbraut västerut för att ta av mot Blå lagunen - en plats han flera gånger besökt - och Grindavík. Därefter tros han ha kört längs kusten för att hitta en lämplig dumpningsplats.

Efter att ha studerat havsströmmar, väderförhållanden och landskapet kom oceanografen fram till att Birna Brjánsdóttir sannolikt kastats i vattnet i Ölfusá vid Óseyrarbrú, den plats där älven rinner ut i Atlanten. För åklagarsidan framstod detta som ett eventuellt bekymmer. Den hyrbil Thomas Møller Olsen hade tillgång till hade inte körts så långt att det skulle ha varit möjligt att åka från Hafnarfjörður till Óseyrarbrú och tillbaka via Grindavík.

Då var utgångspunkten att Thomas Møller Olsen kört omkring 140 kilometer under de fyra timmar som han är borta på morgonen den 14 januari 2017.

Men nu har åklagaren enligt Morgunblaðið gjort en ny analys av användningen av hyrbilen. Och den tänkta vägen mellan Hafnarfjörður och Óseyrarbrú ryms nu inom denna sträcka. Totalt körde Thomas Møller Olsen 319 kilometer. Efter att ha räknat bort det som åklagaren vet att han kört återstår 189,2 kilometer.

Samma siffra nämndes också under rättegången i Héraðsdómur Reykjaness. Då överskuggades den av att poliser i stället talade om en trolig körsträcka på 140 kilometer. Den nya bedömningen innebär alltså att Thomas Møller Olsen kan ha kört från Hafnarfjörður till Óseyrarbrú via Grindavík för att göra sig av med Birna Brjánsdóttir.

Thomas Møller Olsen dömdes till nitton års fängelse för mordet och för grov narkotikasmuggling. Domen har överklagats till Landsréttur. Fallet kommer att prövas under hösten.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.