tisdag 24 juli 2018

Amerikansk turist döms för dödsolycka på ringvägen

Mannen körde för fort och på fel sida av vägen. Nu döms en amerikansk turist för vållande till annans död efter att ha orsakat en olycka som krävde en isländsk kvinnas liv. Mannen förnekade länge att han kört på fel sida och lade i stället skulden på kvinnan. Under rättegången i Héraðsdómur Suðurlands ändrade han sig och tog på sig ansvaret.

Vid 14.30 den 16 maj i år inträffade en kraftig kollision vid bron över Gunnarshólmalæna på ringvägen mellan Hvolsvöllur och Seljalandsfoss. När de två mötande bilarna krockade omkom en isländsk kvinna. Kvinnan avled på platsen av de allvarliga skadorna. I den andra bilen fanns tre amerikanska turister. De ådrog sig lindriga skador och fördes med helikopter till Reykjavík för vård.

Ringvägen stängdes av medan polis och räddningstjänst fanns på olycksplatsen. Trafiken dirigerades om till sidovägar. Ringvägen förblev stängd ända till 20-tiden.

Polisens utredning visade tidigt att den hyrbil som kördes av en amerikansk man kommit över på fel sida av vägen. Han höll i olycksögonblicket en hastighet på 101 kilometer i timmen på en 90-sträcka.

Mannen hävdade att han inte var den som hade orsakat olyckan. I stället lade han skulden på kvinnan. Han påstod att det var hon som hade kommit över på hans sida av vägen. Eftersom de befann sig på en bro gick kollisionen inte att undvika.

Mannen hade kommit till Island tre dagar tidigare. Returresan hade han bokat till den 19 maj. Eftersom han nekade till brottet samtidigt som det fanns stark bevisning mot honom belades han med reseförbud och fick inte lämna Island. Enligt åklagaren fanns det en risk att han annars skulle smita undan en rättsprocess. Héraðsdómur Suðurlands gick inte med på att släppa mannen mot borgen.

Under rättegången ändrade mannen sin berättelse. Han erkände då att han kört för fort och kommit över på fel sida av vägen samt orsakat den olycka som krävde ett människoliv.

Mannen döms nu av Héraðsdómur Suðurlands till två månaders fängelse för vållande till annans död. Domen är villkorlig. Om mannen inte gör sig skyldig till ny brottslighet inom två år slipper han sitta av fängelsestraffet.

Dessutom blir mannen av med körkortet i tio månader. Han ska också stå för rättegångskostnader på knappt 2 miljoner isländska kronor.

I samband med slutpläderingen ställdes även krav på skadestånd på 3 miljoner isländska kronor. Mannen har utanför domstolen kommit överens med kvinnans anhöriga om ersättning. Kvinnan efterlämnar make, två barn och ett barnbarn.

Här kan du läsa domen i sin helhet.