måndag 16 juli 2018

Årets varmaste dag i Reykjavík - bara 14,2 grader

14,2 grader var det i Reykjavík klockan 8 i går morse. Det var årets hittills högsta temperatur i den isländska huvudstaden. Den tidigare toppnoteringen var 13,4 grader. Nu väntar dock några dagar med den sol som under sommaren har varit en ovanligt sällsynt gäst i Reykjavík. Sedan i maj har vädret präglats av stora mängder nederbörd.

Den 11 augusti 2004 sattes ett nytt värmerekord i Reykjavík. Då var det 24,8 grader - den hittills högsta temperaturen i staden. I år har sommaren hittills inte varit i närheten av så höga temperaturer.

Men i går morse klockan 8 steg temperaturen till den högsta i år. Då var det 14,2 grader i Reykjavík. Det tidigare rekordet för 2018 var 13,4 grader.

Andra delar av landet har dock fått uppleva betydligt högre temperaturer. Redan den 29 maj var det 24,3 grader i Ásbyrgi. Nästan lika varmt var det den 29 juni i Neskaupstaður. Då uppmättes 24,2 grader.

Under maj, juni och juli har Reykjavík bara haft sju dagar helt utan nederbörd. Till och med onsdag väntas det dock bli en hel del sol. På torsdag drar nästa stora regnväder in över Reykjavík.

Här kan du läsa mer om sommarvädret på Island.