söndag 22 juli 2018

Återlämnar Falkorden i protest mot Pia Kjærsgaard

Elísabet Ronaldsdóttir återlämnar Falkorden i protest mot att Pia Kjærsgaard fått samma utmärkelse. På Facebook skriver hon att hon inte vill tillhöra samma riddarklubb som Nordens farligaste rasist. Elísabet Ronaldsdóttir anser också att det är viktigt att markera mot rasism. Själv fick hon Falkorden 2016 för sitt arbete inom filmindustrin.

En av de senaste årtiondenas mest framgångsrika isländska filmarbetare är Elísabet Ronaldsdóttir. Hon har klippt Hollywood-filmer som Deadpool 2, Atomic Blonde och John Wick. Hon har också vid flera tillfällen jobbat med regissören Baltasar Kormákur och klippt filmer som Contraband och Djúpið samt tv-serien Ófærð.

I januari 2016 tilldelades hon Falkorden av dåvarande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Elísabet Ronaldsdóttir fick den för sitt arbete inom filmindustrin. Utmärkelsen går till personer som på olika sätt gjort viktiga insatser för Island.

Ett år senare var det dags för Pia Kjærsgaard. När president Guðni Th. Jóhannesson besökte Danmark blev hon storriddare av Falkorden, en utmärkelse som brukar tilldelas talmän i de andra nordiska länderna.

Att Pia Kjærsgaard fått Falkorden uppmärksammades på nytt i samband med att hon var hedersgäst under firandet av unionsavtalet med Danmark på Þingvellir. Någon som inte kände till att den också gått till Pia Kjærsgaard var Elísabet Ronaldsdóttir. Därför återlämnar hon nu i protest den egna utmärkelsen.

Elísabet Ronaldsdóttir skriver på Facebook att hon inte vill tillhöra samma riddarklubb som "den förmodligen farligaste och mest charmerande rasisten i nordisk politik". Hon säger att beslutet var nödvändigt trots att hon var mycket stolt över att ha fått Falkorden:
"Det har alltid varit ett behov, men nu är det nödvändigt att ta tydlig ställning mot den rasism och fascism som sprider sig som en löpeld både genom Europa och Nordamerika och har därför beslutat att skicka tillbaka min Falkorden."
Det är inte första gången som utmärkelsen återlämnas i protest. Morgunblaðið rapporterade 1987 om hur Sir Peter Scott, som 1971 av dåvarande presidenten Kristján Eldjárn hade fått Falkorden för sitt arbete med naturvård, på grund av Islands valfångst - som då sades bedrivas i vetenskapligt syfte trots att köttet såldes för konsumtion till bland annat Japan - inte längre ville ha utmärkelsen.

På nationaldagen den 17 juni 1987 kallade Sir Peter Scott till en presskonferens där han meddelade att utmärkelsen återlämnats till dåvarande presidenten Vigdís Finnbogadóttir.

Här kan du läsa mer om protesterna mot Pia Kjærsgaard.