fredag 27 juli 2018

Elliði Vignisson blir ny kommunchef i Ölfus

Foto: Sveitarfélagið Ölfus
Elliði Vignisson får jobbet som kommunchef i Ölfus. Beslutet innebär att han flyttar från Västmannaöarna till Ölfus på fastlandet. Men det innebär också att Elliði Vignisson i dagsläget inte har några planer på att ge sig in i rikspolitiken. Han har länge pekats ut som en tänkbar framtida partiledare för Självständighetspartiet.

Efter tolv år som kommunchef och efter femton år som kommunpolitiker förlorade Elliði Vignisson bägge uppdragen efter vårens val på Västmannaöarna. Inför valet splittrades Självständighetspartiet i kommunen. Efter valet bildade utbrytningen För Hemön ny majoritet ihop med Ölistan.

Självständighetspartiet försökte på olika sätt behålla makten. Valresultatet överklagades utan framgång och det föreslogs att Elliði Vignisson skulle fortsätta som kommunchef trots att det parti han representerade tvingats gå i opposition. Men det förslaget röstades ned av den nya majoriteten.

Elliði Vignisson sökte i stället det lediga jobbet som kommunchef i Ölfus. Kommunen är bara hälften så stor som Västmannaöarna. Det är dock en kommun som alla öbor känner ganska väl. Länge gick färjetrafiken från Hemön - den enda bebodda av Västmannaöarna - till Þorlákshöfn, som är centralort i Ölfus. Färjetrafiken angör fortfarande Þorlákshöfn när det inte går att lägga till i nybyggda hamnen Landeyjahöfn.

Arton personer sökte jobbet i Ölfus. Av dessa var ytterligare fyra tidigare kommunchefer i andra kommuner. Två av dem har nu fått andra jobb. Gísli Halldór Halldórsson, som haft uppdraget i Ísafjörður, blir enligt ett pressmeddelande ny kommunchef i Árborg. Och Ásta Stefánsdóttir, den tidigare kommunchefen i Árborg, flyttar enligt ett pressmeddelande till samma jobb i grannkommunen Bláskógabyggð,

I kommunalvalet i maj fick Självständighetspartiet egen majoritet i Ölfus med 51,9 procent av rösterna. Det gav partiet fyra av sju mandat i fullmäktige. En lokal vänsterlista, Progressiva och socialister, fick 48,1 procent och tre mandat. Skillnaden mellan de två partierna var bara 40 röster.

När fullmäktige i går samlades för första gången togs beslutet att anställa Elliði Vignisson som kommunchef. De fyra självständighetspartisterna röstade för förslaget. De tre ledamöterna från oppositionen reserverade sig mot beslutet eftersom de inte ansåg sig ha fått någon insyn i rekryteringsprocessen.

Elliði Vignisson börjar enligt ett pressmeddelande på det nya jobbet den 9 augusti. Han får en månadslön på 1 650 000 isländska kronor.

Beslutet innebär att Elliði Vignisson flyttar från Västmannaöarna till Ölfus. Han säger i Fréttablaðið att kommunen står inför en rad intressanta möjligheter:
"Enligt min mening är Ölfus en av de kommuner som står inför historiskt stora möjligheter. Invånare i dialog och samarbete med folkvalda är mycket bestämda i riktningen mot kommunens tillväxt och uppgång. Det är ett privilegium för mig att få komma in vid denna tidpunkt och få delta i dessa uppgifter tillsammans med andra."
Men beslutet innebär också att Elliði Vignisson inte lämnar kommunnivån. Han har tidigare pekats ut som en tänkbar framtida ledare för Självständighetspartiet. Det var dock partiets framgångar på Västmannaöarna som gjorde att han betraktades som ett framtidsnamn. Frågan är om hans ställning har försvagats efter vårens valförlust och de strider om hans person som ledde fram till splittringen inom Självständighetspartiet i kommunen.

Här kan du läsa mer om Elliði Vignisson.