fredag 6 juli 2018

Elliði Vignisson vill bli ny kommunchef i Ölfus

Fem tidigare kommunchefer vill ha det lediga uppdraget som kommunchef i Ölfus. En av de arton personer som har sökt jobbet är Elliði Vignisson, som efter tolv år nyligen röstades bort från samma post på Västmannaöarna. Ásta Stefánsdóttir från grannkommunen Árborg har också sökt jobbet i Ölfus.

Kommunalval betyder inte bara nya majoriteter i många isländska kommuner. Det betyder också en mängd byten av kommunchefer. Inte sällan handlar det om samma personer som hoppar mellan chefsstolarna i olika kommuner.

I Ölfus vann Självständighetspartiet en knapp valseger mot lokalpartiet Progressiva och socialister. Med 51,9 procent mot 48,1 procent av rösterna säkrade Självständighetspartiet fyra av sju mandat i kommunfullmäktige.

Vid det första mötet i kommunfullmäktige beslutades att jobbet som kommunchef skulle annonseras ut. Totalt arton personer sökte den lediga tjänsten som efterträdare till Gunnsteinn R. Ómarsson. Av dessa har fem haft motsvarande uppdrag i andra kommuner.

Det mest kända namnet är Elliði Vignisson. I tolv år var han kommunchef på Västmannaöarna. När Självständighetspartiet förlorade majoriteten i fullmäktige ersattes han av Íris Róbertsdóttir.

Länge har det spekulerats i att Elliði Vignisson skulle ge sig in i rikspolitiken. Han har till och med pekats ut som en tänkbar framtida partiledare för Självständighetspartiet. Men i nuläget verkar han inte ha några sådana funderingar. I stället vill han alltså bli kommunchef i Ölfus.

Som bosatt på Västmannaöarna har Elliði Vignisson tveklöst ett särskilt förhållande till Þorlákshöfn, centralorten i Ölfus. Dit går nämligen färjetrafiken från Västmannaöarna när väderförhållandena gör det omöjligt att angöra Landeyjahöfn på fastlandet.

Men han är inte den enda kandidaten som har styrt en grannkommun. Ásta Stefánsdóttir har varit kommunchef i Árborg. Precis som Elliði Vignisson satte hon sin plats i kommunfullmäktige på spel genom att välja en plats på Självständighetspartiets valsedel som krävde egen majoritet för att hon skulle väljas in. Bägge förlorade.

Ytterligare tre tidigare kommunchefer finns bland de ansökande: Björn Ingi Jónsson från Hornafjörður, Magnús Stefánsson från Garður och Gísli Halldór Halldórsson från Ísafjörður. Den senare har sökt samma jobb i minst ytterligare tre kommuner: Akureyri, Seyðisfjörður och Fjarðabyggð.

Ásta Stefánsdóttir och Elliði Vignisson har båda styrt betydligt större kommuner än Ölfus, som vid årsskiftet hade 2 111 invånare. Kanske kan det också hjälpa dem att båda två är med i Självständighetspartiet, det parti som alltså har egen majoritet i fullmäktige under de fyra kommande åren.

Här kan du läsa mer om Elliði Vignisson och Västmannaöarna.