söndag 8 juli 2018

Enormt jordskred fördämmer laxälv på västra Island

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Ett av de största jordskreden i Islands historia drabbade tidigt i går morse Hítardalur. Enorma jordmassor stoppar nu älven Hítarás flöde och en lagun har bildats framför det område där jorden drog fram. Jordskredet tros vara ett resultat av de stora mängder nederbörd som fallit de senaste månaderna.

Någon gång mellan klockan 4 och 6 i går morse skedde ett jättelikt jordskred i Hítardalur på västra Island. Jordskredet föll från Fagraskógarfjall och fördämmer nu Hítará, en älv som är känd för sitt laxfiske. Jordmassorna fördämmer nu älven. En lagun har redan bildats framför platsen för jordskredet.

Tinna Kristín Finnbogadóttir bor på en gård i Hítardalur. Hon säger till RÚV att hon hörde oväsen under natten, men att familjen upptäckte vad som hänt först på morgonen:
"Jag vaknade till i natt av att det var två korpar som förde mycket väsen och så följdes det av muller, men jag gick faktiskt inte upp. Det åskar ofta här och jag funderade inte mer på detta. Det var bara ett ljud och jag fortsatte att sova."
Den fördämning som nu bildats tros inte utgöra någon akut fara. Vattnet i den nybildade lagunen väntas så småningom hitta vägar förbi jordmassorna och fortsätta rinna mot havet genom Hítará.

Geologen Finnbogi Rögnvaldsson säger till RÚV att det rör sig om ett av de största jordskreden i Islands historia. Jordmassorna från fjället täcker ett område som är omkring en halv kilometer på längden och några hundra meter på bredden:
"Där har varit ett jordskred och förklaringen är sannolikt att regnet de senaste veckorna och månaderna har fyllt gamla jordskalvssprickor och förmodligen sprickor längs med gångbergarter. ... Och vätsketrycket från detta vatten, när vattentrycket har blivit mycket högt i sprickorna, så pressar sig vattnet ned i svagheter mellan lavaskikt. Och orsakar att en stor del av Fagraskógarfjall faller ned på låglandet."
Sedan 1 maj har 260 millimeter regn fallit i området. Det är betydligt mer än normalt - men inget rekord. Det skriver meteorologen Trausti Jónsson i ett blogginlägg.

Området har spärrats av för trafik. Polis från Borgarnes fanns på plats i området under natten för att övervaka utvecklingen. Mindre jordskred fortsatte att rasa från fjället under gårdagen. Det finns inga rapporter om några skador varken på personer, boskap eller byggnader.