Fagraskógarfjall hade befunnit sig i rörelse i tre år innan jordskredet den 7 juli i år föll över Hítardalur och fördämde älven Hítará. Omkring 7 miljoner kubikmeter jord föll då från fjällets topp. Men totalt omfattade skredet upp till 20 miljoner kubikmeter. Jordskreden kan enligt Veðurstofa Íslands bli fler på grund av klimatförändringarna.
Tidigt på morgonen den 7 juli föll ett stort jordskred över Hítardalur på västra Island. Jordmassorna rasade från 680 meter höga Fagraskógarfjall. De fördämde älven Hítará som snart hittade en ny farväg förbi jordskredet.
Veðurstofa Íslands har nu sammanställt en rapport om jordskredet i Hítardalur. Det är ett av de största på Island i modern tid - och kanske genom landets historia. Sedan 1950-talet är det bara två jordskred som kan ha varit större, nämligen Askja 2014 med en omfattning på 20 miljoner kubikmeter och Innstihaus vid Eyjafjallajökull 1967 på 15 miljoner kubikmeter.
Det var omkring 7 miljoner kubikmeter som föll från Fagraskógarfjalls topp. När jordmassorna föll mot Hítardalur drogs enorma mängder jord med. Landhöjningen i Hítardalur motsvarar 10 miljoner kubikmeter jord. Men skredet tog sig också ned i jordlager och en hel del av den jord som rasade från Fagraskógarfjall ligger nu under marknivå. Totalt kan jordskredet omfatta upp till 20 miljoner kubikmeter.
Före jordskredet hade det regnat mycket i området. Högt grundvattentryck tros vara en av de avgörande orsakerna. Men området var redan instabilt efter tidigare jordskred.
Analyser av satellitbilder visar att Fagraskógarfjall befunnit sig i rörelse ända sedan 2015. Det handlade dock om långsamma rörelser som intensifierades dagarna före jordskredet.
Töande permafrost kan enligt Veðurstofa Íslands göra att jordskred blir vanligare i framtiden. Smältande glaciärer kommer att skapa instabilitet när isen försvinner. Varmare vintrar och mer nederbörd ökar också riskerna för jordskred.
Det finns dock inga direkta kopplingar mellan klimatförändringar och skredet i Hítardalur. Det fanns ingen permafrost i de jordmassor som föll från Fagraskógarfjall.
Veðurstofa Íslands hoppas i framtiden kunna använda satellitbilder för att upptäcka områden där det sker liknande rörelser som i Fagraskógarfjall för att förutsäga jordskred.
Veðurstofa Íslands hoppas i framtiden kunna använda satellitbilder för att upptäcka områden där det sker liknande rörelser som i Fagraskógarfjall för att förutsäga jordskred.
Här kan du läsa mer om jordskredet i Hítardalur.