söndag 1 juli 2018

Invald i kommunfullmäktige 18 år och 17 dagar gammal

På valdagen var han 18 år och 17 dagar. Och när han var med på sitt första möte i kommunfullmäktige var han 18 år och 36 dagar. Det kan göra Matthías Bjarnason till den yngsta kommunpolitikern i Islands historia. De kommande fyra åren sitter han i fullmäktige för Vår bygd i Skeiða- og Gnúpverjahreppur.

I kommunalvalet i Skeiða- og Gnúpverjahreppur på södra Island fick Vår bygd egen majoritet. Partiet fick 46,43 procent av rösterna och tre mandat i fullmäktige. Utmanarna Kraft för uppbyggnad fick 30,65 procent och Frodighet 22,92 procent samt ett mandat var. Med två rösters marginal kunde Vår bygd behålla majoriteten i kommunen.

Med samma marginal valdes Matthías Bjarnason in i fullmäktige som tredje namn på Vår bygds lista. På valdagen den 26 maj i år var han bara 18 år och 17 dagar. Han var på sitt första sammanträde i kommunfullmäktige den 14 juni.

Sannolikt gör det Matthías Bjarnason till den yngsta kommunpolitikern i Islands historia. Han säger till Vísir att han inte var överraskad av att bli invald även om marginalen var liten. I fullmäktige vill han driva bland annat ungdomsfrågor:
"Mina frågor är de unga människorna, unga människor och allt som berör det. Jag har också ett stort intresse av idrott och folkhälsa i kommunen och så naturligtvis bostadsfrågor och andra roliga uppgifter."
Vid årsskiftet hade Skeiða- og Gnúpverjahreppur 690 invånare. Kommunkontoret finns i det lilla samhället Árnes. Det finns ingen gymnasieskola i kommunen. Matthías Bjarnason går liksom många andra ungdomar på gymnasiet i Selfoss.

Här kan du läsa mer om Skeiða- og Gnúpverjahreppur.