fredag 6 juli 2018

Isberg kan driva i land vid Skagaströnd

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett större isberg kan vara på väg att driva i land vid Skagaströnd. Det hade i går följt med strömmarna långt in i bukten Húnaflói. Frågan är nu om isberget fortsätter närma sig kusten eller hamnar i strömmar som för det norrut ut ur Húnaflói. De senaste veckorna har drivisen rört sig bort från den isländska kusten.

Under de första veckorna i juni rörde sig drivisen från Grönland mycket nära Hornstrandir i Västfjordarna. När den var som närmast var avståndet bara några få kilometer. Många båtar rapporterade också om att det fanns både större och mindre isberg i området.

Drivisens rörelser ledde dessutom till att kustbevakningen under en övervakningsflygning med helikopter spanade efter isbjörnar.

Enstaka isberg har också drivit i land. Den 16 juni kom det enligt RÚV rapporter om mindre isberg både vid Gjögur och Seljanes i Árneshreppur. Tre dagar senare berättade Litlihjalli att tre isberg var synliga från land vid Sælusker.

Sedan dess har vindarna fört drivisen längre bort från land. Enligt Veðurstofa Íslands är nu avståndet omkring tio mil.

Men ett större isberg siktades i går långt in i Húnaflói. Det befann sig ungefär en halvmil från land omkring en mil norr om Skagaströnd. Bilder på isberget publicerades på Facebook.

Trots att isberget snabbt drivit in i bukten betyder det inte nödvändigtvis att det kommer att driva i land. Havsströmmarna skulle också kunna få det att driva norrut ut ur Faxaflói.

Här kan du läsa mer om sommarens drivis.