torsdag 19 juli 2018

Island firar hundraårigt unionsavtal med politisk splittring


Det var hundraårsdagen när Island skulle visa enighet och hylla självständighet. Men i stället präglades firandet av unionsavtalet med Danmark av politisk splittring och protester. Att Pia Kjærsgaard, grundare av Dansk folkeparti, fick hålla tal under ceremonin på Þingvellir gjorde att Piratpartiet bojkottade festligheterna.

Den 18 juli 1918 tog Island ett avgörande steg mot självständighet. I ett unionsavtal med Danmark fick Island bestämmanderätt i alla inrikespolitiska frågor. Kvar fanns den danska kungen som statsöverhuvud och danskt ansvar för utrikespolitik och gränsskydd.

Avtalet klubbades sedan genom beslut i alltinget och i en folkomröstning. När det trädde i kraft den 1 december samma år var århundraden av dansk överhöghet historia.


För att fira suveräniteten samlades alltinget i går på Þingvellir. Tanken var att visa enighet genom att enhälligt besluta om två satsningar - dels inrättandet av en fond för barnkultur, dels bygget av ett nytt forskningsfartyg. Samtliga åtta partier i alltinget stod bakom förslagen.

Men försöket att hålla ihop över partigränserna sprack. Ett knappt dygn före firandet på Þingvellir blev det i vidare kretsar känt att Pia Kjærsgaard, grundare av Dansk folkeparti och talman i folketinget, skulle hålla ett tal. Det skulle bli det första talet på många år från en utländsk politiker i alltinget.

Beskedet fick den politiska enigheten att rämna. Bara ett par timmar innan firandet skulle börja meddelade Piratpartiet att de tänkte bojkotta hela ceremonin. Skälet var Pia Kjærsgaards närvaro. I ett uttalande skriver partiets alltingsgrupp att hon representerar ett av de mest människofientliga partierna i Norden. Eftersom det inte finns någon tradition för att låta utländska politiker tala till alltinget var det en onödig inbjudan från talmannen Steingrímur J. Sigfússons sida:
"Pia Kjærsgaard bjöds in till alltinget på grund av det ämbete som hon innehar. Faktumet att grundaren av ett av de mest människofientliga partierna i de nordiska länderna är talman i den danska riksdagen är i sig ett stort skäl till bekymmer. Att en politiker som inte sitter i alltinget och som har arbetat så ihärdigt för att underblåsa splittring och utlänningshat som Pia Kjærsgaard har gjort erbjuds att hålla ett hederstal under ett högtidligt möte som skulle förena oss islänningar bortsett från vår tro och ursprung är en skandal."
Men det var inte bara Piratpartiet som protesterade. Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, lämnade firandet när Pia Kjærsgaard talade. Hon liksom Gröna vänsterns Andrés Ingi Jónsson bar knappar som det stod Nej till racisme på.

Agerandet fick kritik. Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, kallade på Facebook Piratpartiets beslut för en grov oartighet riktad mot folketinget. Gunnar Bragi Sveinsson, alltingsledamot för Centerpartiet, använde på Facebook samma ord om Helga Vala Helgadóttir. Han anklagade henne dessutom för hyckleri och föreslog att hon skulle rikta sin populism mot Socialdemokraternas danska systerparti.

Steingrímur J. Sigfússon hävdade att Pia Kjærsgaard enbart var inbjuden i rollen som talman i folketinget. Skälet till inbjudan var att just Danmark var den andra parten i unionsavtalet. Att hon skulle tala under firandet framgick bland annat i ett pressmeddelande från den 20 april i år.

Inte minst Piratpartiets ledamöter verkade inte ha känt till detta. I stället ska de ha insett vem hedersgästen var först i tisdags. Jón Þór Ólafsson, en av piratpartisterna i alltinget, skrev i ett blogginlägg att Steingrímur J. Sigfússon inte på något annat sätt meddelat att Pia Kjærsgaard skulle medverka trots att det hållits en rad möten sedan beslutet togs. Han anklagade vidare Steingrímur J. Sigfússon för att ha kommit med informationen så sent att det inte skulle vara möjligt att dra tillbaka inbjudan till henne.

Flera uttalanden kunde också tolkas som avståndstaganden från Pia Kjærsgaard. Samtliga närvarande partiledare höll ett tal under ceremonin. Socialdemokraternas Logi Már Einarsson översatte en passage till danska - och det var just det avsnitt av talet där han talade om vikten av att ta ställning mot rasism. Även Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir nämnde kampen mot rasism och för öppna gränser och internationell handel på ett sätt som kunde tolkas som en kommentar om Pia Kjærsgaards närvaro.


Pia Kjærsgaard möttes även av några demonstranter på plats. En man höll upp ett plakat där Steingrímur J. Sigfússon uppmanades att skämmas för att ha bjudit in henne. En annan man efterlyste den nya grundlag som det folkomröstades om redan för sex år sedan men som hittills inte blivit verklighet.


Guðný Þóra Guðmundsdóttir och Sara S. Öldudóttir, som är kuratorer för konstfestivalen Cycle, protesterade genom att hålla upp isländska flaggor där färgerna rött och blått ersatts av vitt. Genom den helvita flaggan ville de manifestera för fred och mot nationalism. Även deras manifestation var en markering mot Pia Kjærsgaard.


Två män omhändertogs av polis under firandet. En av dem var uppe på västra sidan av Almannagjá utrustad med en megafon och siren. Där försökte han störa de tal som hölls av partiledarna på scenen. Mannen gick bland annat till angrepp mot Pia Kjærsgaard och kallade henne rasist och nazist. De två männen släpptes efter att de förts bort från Almannagjá.

Även på vägen mot Þingvellir protesterades det mot Pia Kjærsgaards deltagande i firandet. På vägmärken hade det satts upp plakat där hon kallades rasist och där hon uppmanades att åka hem till Danmark.


Enigheten sprack alltså. Eftersom de sex piratpartisterna i alltinget inte var på plats röstades förslagen om en barnkulturfond och ett nytt forskningsfartyg igenom med 57 röster i stället för 63 röster. Anmärkningsvärt är att fartygsbygget - som beräknas kosta 3,5 miljarder isländska kronor - är ofinansierat. När Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, tidigare i år frågade om just ett nytt sådant fartyg fick han beskedet att det inte fanns några pengar.

Även beslutet att ge ut praktverk om den isländska litteraturhistorien och Þingvellir i isländsk bildkonst blev omstridda. Uppdraget gick till Hið íslenska bókmenntafélag och innebär ett bidrag på 25 till 30 miljoner isländska kronor. Åtta andra förlag kritiserade i en debattartikel i Morgunblaðið att ingen annan fått möjlighet att komma med förslag på projektet.


Förutom regeringen och alltinget var en rad andra hedersgäster på plats. Där fanns tidigare ministrar, presidenter och alltingsledamöter. Där fanns också ambassadörer och andra utländska representanter. Sverige företräddes av ambassadören Håkan Juholt. Han garderade sig med ett paraply - som han inte behövde använda - och var den enda av de utländska gästerna som vinkade till publiken. Håkan Juholt gick i sällskap med Storbritanniens ambassadör Michael Nevin.


Det var betydligt glesare i publiken än vad alltinget hade trott. Omkring 350 personer följde firandet på plats. Alltinget hade räknat med upp till 7 000 åskådare. Många av de parkeringsplatser som gjorts i ordning förblev oanvända.

Däremot blev firandet dyrare än beräknat. När högtidligheterna planerades troddes notan landa på cirka 45 miljoner isländska kronor. Nu blir kostnaden i stället runt 80 miljoner.


Stämningen på Þingvellir var ändå god. En som gladde besökarna var Dorrit Moussaieff, hustru till tidigare presidenten Ólafur Ragnar Grímsson. Hon fick spontant med sig en isländsk fårhund från en man i publiken som fick följa med under promenaden fram till scenen. I går firades även den isländska fårhundens dag.

De största applåderna fick presidenten Guðni Th. Jóhannesson. När han förklarade mötet avslutet tågade gästerna tillbaka genom Almannagjá för att fortsätta firandet.

Här kan du se gårdagens firande i sin helhet.