tisdag 10 juli 2018

Larm om isbjörn på Melrakkaslétta på nordöstra Island

Helikopter användes i natt för att spana efter en isbjörn som ska ha setts till vid Hraunhafnarvatn på Melrakkaslétta. Larmet kom från tre turister som fiskade öring i sjön. Personer som befann sig i området varnades genom sms. Hittills har ingen isbjörn synts till. Polis fanns på plats i området under natten. Ett beslut om sökandet ska fortsätta tas nu på morgonen.

I januari 2010 sköts en isbjörn i Þistilfjörður norr om Þórshöfn. Björnen hade drivit till nordöstra Island på ett isberg från östra Grönland. Den senaste tiden har enligt Fréttablaðið enstaka isberg från Grönland drivit förbi samma område. Och i går kom alltså ett nytt isbjörnslarm från en plats bara några mil längre norrut.

Polisen fick larmet vid 19-tiden i går kväll. Det var tre franska fiskare som under eftermiddagen ska ha sett en isbjörn på Hraunhafnarvatns södra sida. De var vid sjön strax norr om Raufarhöfn på Melrakkaslétta för att fiska öring.

Polis kallades till platsen från Húsavík och Þórshöfn. Samtidigt lyfte en av kustbevakningens helikoptrar från Reykjavík för att flyga över området. Polisen i Norðurland eystra uppmanade på Facebook den som fick syn på en isbjörn att direkt ringa larmnumret 112 och att inte närma sig djuret.

Helikoptern flög över området under en längre tid. Polisen uppger på Facebook att den vid 00.30 i natt vände tillbaka till Akureyri. Det fanns då inga nya observationer av någon isbjörn. Inga nya rapporter om någon isbjörn inkom heller under natten, uppger Morgunblaðið.

Personer som befann sig i området varnades genom sms. En av dem som fick meddelandet var Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, alltingsledamot för Självständighetspartiet. Hon publicerade det på Twitter. Meddelandet skickades även till utländska mobiltelefoner som fanns i området, men det framgår på Facebook att de inte fick någon översättning av den isländska texten.

Polis fanns i området under natten. Ett beslut om sökandet ska fortsätta tas nu på morgonen.

Meddelandet som skickades till boende och andra avskräckte inte alla. Enligt Morgunblaðið var det många som sökte sig till Hraunhafnarvatn för att försöka få en skymt av isbjörnen.

En annan som var på plats var Örlygur Hnefill Örlygsson, kommunstyrelsens ordförande i Norðurþing som arbetar som polis. Han säger till RÚV att helikoptern flög över området både på låg och hög höjd. Polis använde också kikare för att spana av området.

Norra delen av Melrakkaslétta saknar numera fast befolkning. Under sommarmånaderna finns det dock gott om människor i de övergivna gårdarna som då används som sommarstugor. Jóhannes Árnason, som bor på Höskuldarnes, är den bofasta med adress närmast Hraunhafnarvatn. Han säger i Fréttablaðið att han inte är särskilt orolig:
"Vi är helt orädda. Det här går en inte på nerverna, men vi tittar ut genom fönstret om det kommer någon på uppfarten, man öppnade vapenskåpet och så, så att man kan vara snabb med att ta till skjutvapen om man ser något misstänkt i närområdet."
Jóhannes Árnason själv har inte sett till någon drivis i området. Någon sådan syntes dock heller inte till när en isbjörn tog sig i land i Þistilfjörður för åtta år sedan.

Under juni kom drivis från östra Grönland så nära kusten vid Hornstrandir att myndigheterna gick ut med varningar till båtar som fanns i området. Under överflygningar spanades det också efter isbjörnar. Inga djur syntes dock till på isbergen. Men det kan inte uteslutas att isberg fortsatt att driva norr om kusten för att föra med sig isbjörnar till Islands nordöstra hörn. Det har genom åren skett åtskilliga gånger.

Senast en isbjörn tog sig från Grönland till Island var sommaren 2016. Då sköts en vuxen hona vid Hvalnes i Skagafjörður.

Här kan du läsa mer om isbjörnen som sköts i Þistilfjörður och här kan du läsa mer om isbjörnen som sköts i Skagafjörður.