torsdag 5 juli 2018

Minister utlovar sol i Reykjavík efter rekordblöt försommar

Ett molnfritt Island 2019. Och löften från regeringen om mer sol på södra och västra Island. Om inget görs måste regeringen bjuda de islänningar som dagligen kämpar mot hällregnet i sydväst på flygbiljetter till Egilsstaðir på en smula solsken. De kraven kommer från Leikhópurinn X. Och miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson lovar att agera och införa solsken.

Försommaren i Reykjavík går till historien som en av de blötaste genom tiderna. Under maj och juni hade den isländska huvudstaden bara fem helt nederbördsfria dagar. Förutom stora mängder regn har det dessutom varit ovanligt kyligt i Reykjavík.

Nu har sketchgruppen Leikhópurinn X fått nog. I en namninsamling skriver de att de tröttnat på skitvädret i sydväst. De uppmanar regeringen att ingripa med löften om ett molnfritt Island 2019. Och om sommaren inte snabbt kan bli soligare vill de att staten bekostar flygbiljetter till Egilsstaðir på östra Island. Där har nämligen sommaren hittills varit betydligt bättre.

Leikhópurinn X samlar alltså underskrifter med krav på bättre sommarväder. Kanske har de redan blivit bönhörda - om än inte av vädergudarna så väl av miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

Uppenbarligen anser han sig ha goda kontakter med vädrets makter. Han skriver på Facebook att han redan vidtagit åtgärder för att införa solsken på sydvästra Island redan i juli. Sommarväder ska inte längre vara något bara för östra Island. Guðmundur Ingi Guðbrandsson utlovar sol till alla islänningar inom kort.

Här kan du läsa mer om sommarvädret på Island.