lördag 7 juli 2018

Sexton vill få jobbet som ny kommunchef i Akureyri

Politiker som suttit i alltinget, kommunchefer som basat över mindre kommuner och personer med erfarenhet från toppjobb inom näringslivet. Det är enligt ett pressmeddelande några av de sexton personer som sökt jobbet som kommunchef i Akureyri. Koalitionen mellan Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet har annonserat ut jobbet.

De senaste fyra åren har Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet styrt Akureyri. I vårens kommunalval fick de tre partierna åter majoritet i fullmäktige. Kommunchefen Eiríkur Björn Björgvinsson ville dock inte fortsätta. Koalitionen bestämde sig därför för att annonsera ut uppdraget.

Bland de sexton sökande finns en rad välkända namn. Guðmundur Steingrímsson har representerat Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Ljus framtid i alltinget, Arnheiður Jóhannsdóttir är chef för Markaðsstofa Norðurlands och Katrín Björg Ríkharðsdóttir är vd för Jafnréttisstofa. Där märks också kandidater från näringslivet.

Flera av kandidaterna har erfarenhet av jobbet som kommunchef i mindre kommuner. Gísli Halldór Halldórsson har haft samma arbete i Ísafjörður och har sökt samma jobb även i Ölfus och Seyðisfjörður, Ásthildur Sturludóttir har i åtta år varit kommunchef i Vesturbyggð, Eiríkur H. Hauksson har haft motsvarande post i grannkommunen Svalbarðsstrandarhreppur och Páll Björgvin Guðmundsson har basat över Fjarðabyggð den senaste mandatperioden.

I Fjarðabyggð efterträds Páll Björgvin Guðmundsson av Karl Óttar Pétursson. Också det var ett jobb som Gísli Halldór Halldórsson sökte, men som han alltså inte fick.

Karl Óttar Pétursson är ett känt ansikte bland lokalbefolkningen trots att han tidigare inte varit bosatt i Fjarðabyggð. Han är nämligen vd för Eistnaflug, Islands största hårdrocksfestival, som arrangeras i Neskaupstaður. Han spelar själv i punkbandet Saktmóðigur.