lördag 21 juli 2018

Talman får kritik för uttalande om Pia Kjærsgaard

Det var Pia Kjærsgaards åsikter och inte hennes roll som talman i folketinget som var skälet till protesterna. Det säger piratpartisten Björn Leví Gunnarsson och socialdemokraten Helga Vala Helgadóttir. Därför kritiserar de talmannen Steingrímur J. Sigfússon som hävdat att de ringaktat den danska hedersgästen under firandet på Þingvellir.

Bara en halvtimme innan bussarna skulle avgå mot Þingvellir bestämde sig Piratpartiet i onsdags för att bojkotta firandet av hundraårsdagen av undertecknandet av unionsavtalet med Danmark. Skälet var att Pia Kjærsgaard, talman i folketinget och grundare av Dansk folkeparti, skulle hålla ett tal inför alltinget. Socialdemokraten Helga Vala Helgadóttir protesterade genom att lämna firandet när hon talade.

Att Pia Kjærsgaard skulle tala insåg många alltingsledamöter först i tisdags. Guðjón S. Brjánsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, säger till Vísir att inbjudan av folketingets talman diskuterades i alltingets presidium redan i augusti 2017. Få verkar dock ha haft kännedom om att talmannen är Pia Kjærsgaard.

Protesterna kom som en överraskning för Steingrímur J. Sigfússon. Han höll inte alls med om att han skulle ha försökt dölja att det rörde sig om Pia Kjærsgaard. I ett pressmeddelande beklagade han att politiker genom att på olika sätt bojkotta ceremonin visat ringaktning för folketingets talman - och i förlängningen för Danmark.

I danska medier sågs uttalandet som en ursäkt till Pia Kjærsgaard. Han hävdade också att det var en minoritet som stod bakom protesterna mot henne.

Men det är en tolkning av protesterna som får skarp kritik. Helga Vala Helgadóttir skriver på Facebook att hon vill att Steingrímur J. Sigfússon ändrar sina formuleringar i uttalandet. Att hon lämnade firandet hade inget med respekten för folketinget att göra. I stället var det ett sätt att demonstrera mot Pia Kjærsgaards syn på flyktingar och invandrare.

Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, sågar även han Steingrímur J. Sigfússons tolkning av protesterna. Han skriver på Facebook att det även för Steingrímur J. Sigfússon måste ha varit uppenbart att partiets beslut att bojkotta firandet var en manifestation mot Pia Kjærsgaards åsikter och inte mot hennes roll som talman i folketinget.

Socialdemokraternas partiledare Logi Már Einarsson säger till Vísir att det var självklart att på olika sätt markera mot den politik Pia Kjærsgaard företräder. Eftersom firandet också var en del av alltingets arbete anser han att det var naturligt att framföra partiets åsikter. Själv tog han i sitt tal ställning mot rasism och främlingsfientlighet - och han översatte just denna passage till danska.

Här kan du läsa mer om turerna kring firandet på Þingvellir.