lördag 28 juli 2018

Uppmanar turister till Hornstrandir att inte störa fjällräven

Efter att ha följt en fjällräv under lång tid lyckades en naturfotograf fånga en hona som flyttade sina ungar till ett nytt gryt på bild. Men Umhverfisstofnun uppmanar nu besökare till Hornstrandir att inte följa efter fjällrävar. Skälet till att honan flyttade ungarna kan ha varit att hon blev störd. Gryt är dessutom skyddade enligt lag.

Sedan de sista människorna lämnade Hornstrandir har fjällräven närmast gjort området till sitt. Det är nu ett naturreservat. Den som vill besöka Hornstrandir utanför sommaren behöver tillstånd från myndigheterna. Det finns också en rad regler för besökare.

En av dessa regler är att inte störa eller förstöra gryt. Rävgryt är skyddade enligt isländsk lag.

Nyligen publicerade Morgunblaðið bilder tagna av naturfotografen Elma Rún Benediktsdóttir. Hon berättade hur hon hade följt efter en hona en längre tid. Hon kunde på bild fånga hur honan bar sina ungar över en å när hon flyttade dem till ett nytt gryt.

Umhverfisstofnun, den isländska miljömyndigheten, och naturinstitutionen Náttúrufræðistofnun Íslands var inte alls förtjusta i bilderna. De skriver i ett pressmeddelande att det finns tecken på att turisternas stora intresse för fjällräven på Hornstrandir stör djuret. Det är viktigt för besökare att alltid ha i åtanke att räven är skyddad.

Studier av fjällrävens beteende visar att vuxna rävar ägnar mindre tid åt att skaffa och ge mat åt ungar när det finns människor i närheten. Om den känner sig hotad eller störd väljer den också ofta att byta gryt. Det kan vara svårt eftersom det i regel finns konkurrerande revir i närheten. Allt detta är saker som i sin tur riskerar att leda till att färre ungar överlever.

Vidare uppmanar myndigheterna besökare att inte komma närmare rävgryt än 40 meter. Ingen bör heller uppehålla sig i närheten av fjällräven än 20 minuter. Om räven visar tecken på att vara rädd eller osäker bör besökare lämna området. Under kvällar, nätter och morgnar bör också räven lämnas i fred eftersom den då behöver ro för att hitta föda.

Här kan du läsa mer om fjällräven på Island.