tisdag 7 augusti 2018

Ásthildur Sturludóttir ny kommunchef i Akureyri

Ásthildur Sturludóttir får tjänsten som kommunchef i Akureyri. Beslutet innebär att hon efter åtta år flyttar från Vesturbyggð där hon haft samma jobb. Men det betyder också att den styrande koalitionen i Akureyri - som består av Kommunlistan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna - ger toppjobbet till en självständighetspartist.

Självständighetspartiet lyckades i vårens kommunalval inte behålla makten i Vesturbyggð. Det betydde också att Ásthildur Sturludóttir - som var partiets kandidat till posten som kommunchef - inte skulle få fortsätta som kommunchef efter åtta år på jobbet.

I valet fick nybildade lokalpartiet Ny syn 54,3 procent av rösterna och fyra av sju platser i fullmäktige. Självständighetspartiet fick 45,7 procent och tre mandat. Ny syn anställde enligt ett pressmeddelande Rebekka Hilmarsdóttir som ny kommunchef.

Men Ásthildur Sturludóttir behöver alltså inte gå arbetslös. Hon får enligt ett pressmeddelande jobbet som kommunchef i Akureyri.

Valet av Ásthildur Sturludóttir är intressant. De senaste åtta åren har Eiríkur Björn Björgvinsson varit kommunchef. Han var ingen partipolitisk utnämning - vilket annars är mycket vanligt när det gäller just uppdraget som kommunchef.

I valet i Akureyri lyckades visserligen Självständighetspartiet bli störst i kommunen. Men målet att ta makten i fullmäktige gick om intet. Den sittande koalitionen - bestående av Kommunlistan, Framstegspartiet och Socialdemokraterna - behöll ändå majoriteten i fullmäktige. När Eiríkur Björn Björgvinsson meddelade att han ville sluta bestämde de sig för att annonsera ut jobbet.

Och valet föll alltså på Ásthildur Sturludóttir som har mycket starka kopplingar till Självständighetspartiet. Utöver uppdraget i Vesturbyggð sitter hon i partiets centralstyrelse där hon representerar den nordvästra valkretsen. Hennes pappa är Sturla Böðvarsson som i många år representerade Självständighetspartiet i alltinget - och dessutom var såväl minister som talman.

Förra mandatperioden var han kommunchef i Stykkishólmur. Sturla Böðvarsson och Ásthildur Sturludóttir blev då historiska genom att vara den första fadern och dottern som samtidigt hade just detta jobb i isländska kommuner.

Frågan är nu hur Självständighetspartiets möjligheter att bedriva opposition påverkas av att kommunens högsta tjänsteman är en stigande stjärna i det egna partiet. Koalitionen i Akureyri sökte efter en opolitisk kommunchef. Ásthildur Sturludóttir var en av sexton ansökande där flera andra kandidater också hade erfarenhet från jobb som kommunchef.

En som är förvånad över valet är Einar Brynjólfsson, som tidigare suttit i alltinget för Piratpartiet men som inte lyckades bli invald i kommunfullmäktige i Akureyri. Han undrar på Facebook om detta är ett sätt för koalitionen att försöka avväpna Självständighetspartiet.

Brynhildur Pétursdóttir, tidigare alltingsledamot för Ljus framtid, svarar Einar Brynjólfsson och frågar om det faktiskt inte kan vara så att Ásthildur Sturludóttir får jobbet för att hon är kompetent. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, skriver att det är positivt att koalitionen i Akureyri inte bryr sig om partimedlemskap utan enbart väljer en mycket kvalificerad person.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Akureyri.