torsdag 23 augusti 2018

Birgitta Jónsdóttir träffade Julian Assange i London

Birgitta Jónsdóttir besökte Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Det framgår av privata meddelanden som läckts från Wikileaks Twitterkonto. Julian Assange uppger att hennes syfte var att mäkla fred - men att han inte ansåg sig kunna lita på någon som huggit honom i ryggen. Andra Wikileaks-medarbetare hävdade att hon sålt ut sig till Hollywood.

När Wikileaks-grundaren Julian Assange reste till Island 2009 var Birgitta Jónsdóttir, som då nyligen valts in i alltinget för Medborgarrörelsen, en av de personer som han träffade. Under de följande månaderna arbetade de tillsammans med en film som läckts till organisationen av Chelsea Manning.

Filmen släpptes i april 2010 och fick stor uppmärksamhet. Den visade hur två amerikanska helikoptrar i Bagdad 2007 sköt mot personer på marken samtidigt som besättningarna ibland skrattade. I angreppet dödades två av nyhetsbyrån Reuters medarbetare. Attacken väckte frågor om USA sköt mot civila irakier - något som somliga ansåg att bilderna bevisade.

Birgitta Jónsdóttirs engagemang i Wikileaks blev inte långvarigt. Snart hamnade hon på kant med Julian Assange. Fientligheterna kulminerade när Birgitta Jónsdóttir tackade ja till att fungera som konsult åt manusförfattarna till The Fifth Estate, en Hollywood-film som skildrade organisationens arbete. Hon fick 10 000 dollar i ersättning från producenten Dreamworks.

Under 2016 sökte hon själv upp Julian Assange. Birgitta Jónsdóttir representerade då Piratpartiet i alltinget. Han hade då tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Det skriver Julian Assange själv i oktober 2016 i privata Twittermeddelanden som nu läckts av journalisten Emma Best:
"Birgitta came to the embassy to make peace about six months ago. There’s no trust, one cannot trust a back-stabber, but there is an alignmet of interests."
Att Birgitta Jónsdóttir tog initiativ till mötet får beröm av flera personer i nätverket. Steget betraktas som modigt. Samtidigt anklagas hon för att ha sålt ut sig till Hollywood.

Birgitta Jónsdóttir säger till RÚV att hon inte haft någon kontakt med Julian Assange efter mötet i London. Hon uppger att syftet med mötet från hennes sida var att få ett slut på konflikten och att se hur han mådde. Hon hade också förhoppningar om att hon genom att vända sig till Wikileaks skulle kunna komma i kontakt med experter på informationsfrihet och meddelarskydd.