lördag 4 augusti 2018

Evakuering och stängda vägar efter översvämning i Skaftá


Enorma vattenmassor drar nu fram längs Skaftá på södra Island. Flera vägar har stängts av för trafik och vandrare i området har evakuerats. Översvämningen gick betydligt snabbare än väntat. Tidigt i morse hade den östra kalderan i Skaftárjökull sjunkit 56 meter. Med översvämningarna kommer en risk för giftiga gaser. De kan också riva med sig bron vid Eldvatn.

När Skaftárjökulls östra kaldera i västra Vatnajökull svämmade över för tre år sedan rörde det sig om det hittills största jökelloppet i älven Skaftá. Vattenmassorna lade 7 000 hektar mark under vatten. Länge såg det ut som att bron vid Eldvatn skulle slitas med av översvämningarna. Den klarade sig dock - men den är nu åter hotad av vattenmassor.

I torsdags morse sågs de första tecknen på att den östra kalderan i Skaftárjökull började sjunka. Då såg det ut som att översvämningarna skulle kulminera först sent under lördagen. Men den här gången gick det flera timmar snabbare för vattenmassorna att nå älven Skaftá. Översvämningarna tros kulminera redan i eftermiddag.

Tidigt i morse var flödet i Skaftá vid Sveinstindur enligt Veðurstofa Íslands 1 205 kubikmeter i sekunden. Samtidigt hade östra kalderan sjunkit 56 meter som en följd av att den nu töms på vatten. Vid Eldvatn var flödet 405 kubikmeter i sekunden klockan 6 i morse lokal tid.

Inledningsvis såg det ut som att den pågående översvämningen skulle bli betydligt mindre än 2015 års översvämning. Troligtvis finns det inte lika mycket smältvatten i kalderan den här gången, men det snabba förloppet var inte väntat. Historiskt rör det sig sannolikt om en av de större översvämningarna i Skaftá.

Almannavarnir har höjt beredskapen i området. Turister och vandrare har evakuerats från området. Flera vägar har stängs av för trafik. Bron vid Eldvatn har också spärrats av. Riskerna är inte bara översvämningarna. Med vattenmassorna följer giftiga gaser. Dessutom kan stora isberg brytas loss från glaciären och följa med smältvattnet.

På flera ställen har Skaftá svämmat över. Från stränderna i Skaftártunga har det kommit rapporter om svavellukt. Vattnets elektriska ledningsförmåga har också ökat kraftigt. Personer uppmanas att inte uppehålla sig längre tid vid stränderna eftersom det kan vara farligt.

Ett hjälpcentrum har öppnats i Kirkjubæjarklaustur. Polis och räddningstjänst finns på plats i området för att bland annat se till så att ingen trotsar avspärrningarna. Även om översvämningarna kulminerar i eftermiddag tros de pågå i mindre omfattning i upp till en vecka.

Videon ovan visar översvämningarna i Skaftá vid Sveinstindur i oktober 2015.

Här kan du läsa mer om översvämningen i Skaftá 2015.