söndag 19 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 3 - bad, mat och det bästa i Akureyri

Fredag 17/8-2018

Vi vaknar till en molnig men inte allt för kall morgon på Hotell Dalvik i just Dalvik. Jag har fått vad som i folkmun kallas a man Cold och som alla kvinnor vet så är mannen i en fas av döende när något sådant inträffar. (kommer bli en jobbig dag för Ulrika.) 


Bild från terrassen på frukostmatsalen Hotell Dalvik 


Samma som ovan men åt annat håll 

Känner mig lite småretlig idag på grund av förkylningen som satt sig i huvudet vilket gör att alla ljud förstärks i det samma. 

Ulrika (min fru om ni ej läst nått jag skrivit innan) har en förkärlek till mat som krunschar. Särskilt till frukost, med diverse flingor kex och dylikt. Idag har jag lidit i det (förhoppningvis) tysta. Det finns säkert saker hon också känner att hon stör sig på som när jag sitter här och snörvlar.

Men nu till något trevligare: Frukosten. 


Den var ingen kioskvältare men helt acceptabel med gott bröd och diverse pålägg fil med flingor och så våfflor som min fru inmundigade med bär som topping. Hon klagade dock något över att de inte serverade Skyr.

Ett ämne gällande frukost som jag som Svensk gillar att ta upp är KAFFET! Varför snålar Hotellen med tråkigt kaffe till frukosten medan man oftast under dagen eller på kvällen kan köpa kaffe som smakar riktigt bra.

Nu ska vi runda av frukosten och checka ut.

Blir ett förmiddagsbad i utkanten av Akureyri dock i badhus men i bassänger utomhus. 


En välkomstskylt utanför badet 


Badet fotat utanför entrén. Kostnad 900 Isk/pers

Vi stod formligen och hängde på låset till badanläggningen som öppnade först klockan 11:00. Det var ingen kö precis bara vi två min fru Ulrika och jag.

Väl ombytta och ned sänkta i det varma vattnet i sitt bassängen kom det två Islänningar som simmade några längder i simbassängen satt en stund i sitt bassängen för att sedan ångbasta och c:a 30 min senare gå upp och avsluta badandet.

Detta passade oss utmärkt då vi spenderade ca 2,5 timmar alldeles själva i detta underbara bad (ja det var ju 2 badvakter på plats också förstås)

Jag blev övermodig och tänkte göra nått jag inte gjort sedan Lumpen i mitten av nittiotalet: simma. Tänkte att typ 200 meter är väl lagom. Jodå, simning som ska va så skonsam träning; idag Lördag har jag så jäkla ont i vänsterben på insidan vid knät att jag har fult göra att gå. Blev dock lite mer än de tänkta 200, närmare det dubbla totalt. Inte mycket att skryta med men otränad som man är och med tanke på att jag ej kan slappna av i muskulaturen är simning ingen hit då jag ej har förmågan att flyta.

Efter badet for vi vidare c:a 1 mil till Akureyri. Islands andra stad i ordningen. Jag formligen älskar Akureyri. Vid första anblick en sömnig småstad men mer på djupet en pulserande och härlig stad som aldrig verkar sova.

Ta t.ex. Pennin Eymundsson, som verkar ha hur långa öppettider att dygnets 24 timmar näppeligen räcker till. På ovan sagda facilitet samlas människor av helt skilda skäl en del fikar andra diskuterar böcker medans andra bara tycks vandra runt bland det digra utbudet av, ja det mesta inom krimskrams, skrivmaterial, böcker, CD, DVD, med andra ord en äkta Bokhandel/Handelsbod med Café. 


Hotel KEA där vi bor även denna gången, vi har bott här åtminstone 4 gånger nu om inte rent av 5 gånger, spelar mindre roll i sammanhanget kontentan är att vi trivs väldigt bra på detta hotell.


På kvällen gick vi till Bryggjan Restaurant och inmundigade lite god mat och dricka


Min mat på denna bilden 400g T-Bone steak och som båda bilderna antyder en Kaldi Blond


Ulrika drack en Kaldi Dark och åt...


Lambasteik 200 gr. (Sååå mört, enligt Ulrikas egen utsago)

Hur som haver var maten till bådas vår belåtenhet. Bryggjan kan verkligen rekommenderas ett tips dock boka bord innan då stället fylls upp snabbt.

Oj nu kunde det blivit bannor från Ulrika…. Jag glömde det viktigaste som hände denna fredag .Vi firar 900 dagar som gifta, och var är bättre att göra det än i Landet det hände (det var dock ej i Akureyri). För att kunna fira vår första ”riktiga” bröllopsdag måste vi vänta till 2020.


Lite skumpa på rummet för att fira denna tilldragelse.

Nu tror jag att fredagens strapatser är sammanfattade och nedskrivna.

Best Regards

Mikael Karlsson Hreifur

Med

Fru Ulrika Hreifur

Jo visst tusan jag har ett PS. Min Man Cold gav med sig under det 3 timmar långa badet med ångbastu. Om inget annat hjälper så hjälper ett varmt bad.

Island dag 2

Island dag 1