tisdag 21 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 5 - ännu en dag i paradiset

Söndag 19/8-2018 

Hej igen

Nu är det söndag i Akureyri. Åh vilken söndag sen, solen står som spön i backen. Dock något blåsigt om man ska hitta något att klaga på i livet, jo det är klart det finns ännu en grej att klaga på…. Vår vistelse i Akureyri är slut för denna gången? Det kan vi dessvärre knappast skylla någon annan än oss själva för.

Nu är det frukost på Hotel KEA innan utcheckning


Bild på Ulrikas favorit våffla, med Skyr och bär.

Min frukost ser ut som gårdagens så den besparar jag er från att läskas av.

Idag styr vi kosan (efter lite proviantering och kanske tankning av bilen) mot Jarðböðin för ett par trevliga timmar i denna underbara badanläggning, även kallad nordsidans Blue Lagoon.

Tyvärr har denna anläggning följt sin mer kända broder på sydsidan och höjt inträdet rätt rejält till 5000 Isk. Dock är priset olika beroende på säsong tror det är en justering nu i slutet av augusti början av september.

Efter bad styr vi vår kareta av märket VW POLO mot Egilstaðir, eller ja strax utanför denna ort.

Men mer om det när vi väl är på väg.

Åter till vår hyrbil: vi har alltså fått förtroendet att ratta, eller ska jag säga Ulrika har fått förtroendet av Budget att ratta denna gråa lilla raket genom det Isländska landskapet. Det är tur vi är på Island och inte i Kumla, Närke, Sverige för då hade vi med lätthet kunnat misstas för att vara kommunens hemtjänstgrupp.

Bilen i sig är väll inget märkvärdigt den har fyra hjul och går framåt och bakåt och tar krökarna bra. Inget strykjärn på vägen men fungerar för ändamålet. Hyrbilar har blivit otroligt dyrt nu mera vi brukar alltid hyra en något större bil typ Suzuki Grand Vitara med 4X4 men i nuläget skulle det ha kostat oss ca 9000 Sek extra vilket vi inte riktigt är beredda att lägga denna gången.

Vår resa kostade 19600 Sek/ person då ingick dock öl-spat som kostade c:a 600 Sek/person, vi kan dock tillstå att billigare boenden finns än Icelandair hotel Hamar och Hotel KEA, men har man bott och trivs på vissa hotell ska man unna sig att bo där igen. Vi har ju ändå semester.

Och som jag brukar säga: Det som är dyrt är bara det som inte är värt pengarna.

Som jag nämnde föregående dag har jag en lillasyster 41 år ung som fått diagnosen Cancer. En elakartad sort som sitter på tjocktarmen och har spridit sig till levern. Min syster följer oss på vår resa dela genom instagram ofre_golanhojden_ som är låst men som ges tillgång till via förfrågan och via cancer_tar_inte_ett_nej den också på Instagram och är olåst.

@cancer_tar_inte_ett_nej är en sida jag skapade som är lite av ett klotterplank för mig när jag känner att jag måste få skriva av mig och har funderingar om ämnet Cancer. Jag har även en insamling på Cancerfonden till Lillasyster Elin Maria Karlsson som går bra att lämna ett bidrag på om man känner, jag ger då som motprestation en kombinerad bläck/duttpenna för pekskärmar om så önskas. Bara att maila till mig på adress som finns på in Insamlingssida på Cancerfonden.

Nu svävade jag iväg igen. Det som skulle bli kontentan av att jag skrev om min syster är att hon var med oss hit till Island 2015 då vi firade vår mors 65 årsdag 29/8. Det jag tycker är skönt är att min syster har fått ett mål i livet nu efter Cancerbeskedet och det målet är att få återvända till Island så fort hon bara är frisk nog. Tycker det är skönt att hon har fått en sak till att kämpa för mot Cancern.

Nä nog nu om detta nu ska vi avrunda frukosten


JARÐBÖÐIN Nordsidans blå lagun 


Bild på del av Lagunen

Vi spenderade dryga En och Enhalv timma på detta underbara ställe där solen sken så det räckte för hela Island. 


Enligt termometern var temperaturen uppe i hisnande +26˚ i luften runt lagunen dock lyckades lag bara fånga termometern på bild när den visade blygsamma +25˚C .

Kostnad för bad i denna oerhört sköna oas har stigit som allt annat här på Island, eller om det är en kombo av svag Svensk Krona och höjda priser. Ja priset då: bad för två kostar hisnande 10 000 Isk, banken har reserverat 853,72 Sek får se vad den slutliga kursen blir när väl beloppet är draget, men ser att vi hamnar strax över 85 Sek/1000 Isk.

Vi fortsatte vår resa mot Egilstaðir. Och för att göra det hela lite mer intressant åkte vi utan att tanka bensin i Akureyri . Enligt den eminenta färddatorn i vår silvergrå Kareta skall vi klara oss med en mil i differens. När vi hade ca 6,5 mil kvar och bensinmätaren och den förmodade åtgången av denna produkt började krypa otäckt nära varandra i volym kontra mil blev spänningen lite i häftigaste laget.

Vid endast 6 mil kvar uppenbarade sig en Órkan bensinpump i fjärran. Jag kan säga att varken Ulrika eller jag tvekade att stanna för en tankning. Ni som varit på Island förstår mig säkert när man färdas kilometer efter kilometer med bara mötande och omkörande bilar som sällskap, stressade turister som ska hinna fram först till dagens slutdestination.

Ingen större chans till hjälp där inte.

När väl tankningen var gjord och åter spänningen lagt sig i bilen fortsatte vi mot Egilstaðir, vi stannade på N1 för att tvätta rutorna på bilen som var fulla med lik efter resan runt Mývatn, det ställe på Island där alla så flygfän verkar bo.


Väl klara med tvätten fortsatte vår resa mot kvällens Hotell i Hallormstaður. Ett stort komplex med camping, stugor och diverse uthyrning av t.ex: Fyrhjuling. De erbjöd även bad och massage. Det sistnämnda var inte gratis. 


Del av Hotellet sett från bilparkeringen.

Vi Hälsar er från ett soligt Island god natt och sov gott för det är just vad vi ska göra, och på återhörande i morgon kära följare.

Best Regards

Mikael och Ulrika

Island dag 4