fredag 24 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 7 - nittonde gången på stekhuset

Tisdag 21/8-2018

Vi vaknar denna morgon till något som påminner om vädret vi lämnade bakom oss i Sverige, visst hemma i Sverige klagade ingen på lite regn.

Här på Island är tongångarna lite annorlunda då Islänningarna hävdar att de haft den sämsta sommaren på 100 år och de Isländska bönderna vill få in sin, jag vet inte vilken i ordningen, grässkörd.

Det nya vi hört nu är att de Isländska bönderna ska hjälpa de Svenska och även Norska kollegorna i branschen där grässkörden slagit fel på grund av torka, med export av Rundbalar/Ensilage.

Så förstår verkligen att de vill ha lite torrare väder för detta ändamål då jag gissar att detta kommer vara mycket inkomstbringande för bönderna här.


Bild från vårt hotellrum denna blöta morgon.


Bild i frukostmatsalen på Hotellet

De serverar en mycket varierad frukost från varmt med korv, bacon, köttbullar, scrambled eggs , vita bönor, till bröd och diverse mejeriprodukter och färsk frukt.

Sammantaget en bra frukost, till och med kaffet går att dricka även om det är lite svagt.

Nä nu ska jag ägna frukosten lite mer tid så vi kommer ut på väg 1 mot Reykjavik, när vi googlar ska resan ta närmare 5 timmar så Kl 08:00 bör vi vara på rull.

Resans väder är minst sagt växlande med dimma, regn och solsken och så regn igen såklart.

Vi gör en kortare paus i Vík med toalettbesök inne på N1-macken. Något som slagit mig denna resa är inte bara hur dåliga i magen turisterna verkar vara utan också hur snuskiga de är. Det är inte många Snyrting (toaletter) jag nyttjat som ej burit bromsspår efter tidigare nyttjare.

Jag upplever detta nonchalant och riktigt snuskigt då toaborsten finns där av en anledning.

Nu kanske jag inte bara ska skylla turisterna för detta då var på Kringlan (köpcenter) i Reykjavik och samma fenomen uppenbarade sig även på deras Snyrting, så lokalbefolkningen kanske också bär en viss skuld i detta fenomen som jag upplever som riktigt ruttet.

Vi passerar Hveragerði i solsken för att ta stigningen över bergen i regn (minst sagt växlande väder).

Selfoss passeras och vi har åter sol nu är det mindre än 5 mil kvar till Reykjavik och det blåser mer nu.

En annan sak som jag reflekterat över denna resan är allas brådska med omkörningar som ofta hör hemma på en racingbana utan mötande trafik att ta hänsyn till. Man tar oftast ej heller hänsyn till den man just kört om utan tränger sig nonchalant in, gärna bara några meter framför näsan på omkörd bil med resultatet att manformligen hör hur stenskotten invaderar framruta och motorhuv på bilen.

Samma sak vid vägarbeten med nedsatt hastighet ingen verkar bry sig, utan alla fortsätter i föregående hastighet med omkörningar och grusskvätt som följd för oss få som ändå försöker vara laglydiga.

Nåja väl framme i Reykjavik åker vi till Kringlan (köpcenter) för en obligatorisk fika på Café Roma och lite strötittande i affärerna. (Och toalett besöket jag skrev om tidigare.)

Efter någon halvannan timma tar vi vår lilla Kareta och drar till Vesturbæjarlaug för näst intill 2 timmars bad. Detvar välbehövligt efter 45 mil i bil sedan tidig morgon.

Nu var det dags att fylla på lite drivmedel i bilen. Vi valde Órkan även denna gång och även bensinpriset var på vår sida. Endast ca120 Isk/liter till skillnad mot förra tankningen som drog iväg på c:a 126 Isk/liter.

Incheckning på Hotel Barón för sista timmarna på Island. Baron som vi bevistat även på tidigare resor och som ständigt överraskar oss med konstiga rum, så även denna gång när vi fick nått slags vindsrum med takbjälkar. Rummet var i lite fransk stil, ni som följt satirserien ‘Allå ‘alo ‘emliga Armén” på tv kan kanske visualisera rummet där Renès (the old bat) svärmor och ibland LeClerc ligger i en säng. Lite så var känslan, jag väntade bara på att knopparna på sängen skull börja blinka och att radion skulle börja spraka -‘Allå ‘allå England calling .

Vi gick till Hereford Steikhús för att nyttja presentkortet vi erhöll där julen 2017 då vi var där och åt för artonde gången.

Presentkortet gällde för en trerätters meny. 


Menyn vi fick för presentkortet


Hummersoppa. Himmelskt god ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


200g oxfilé ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Chokladkaka med Vaniljglass och Vispad grädde ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Hereford Steikhús är helt klart värt ett besök för riktigt god mat när man är i Reykjavík.

Nu är det god natt eller i bästa fall sömn i 4-5 timmar innan vi måste upp för att hinna till Keflavik i tid för vårt morgonflyg hem till Sverige.

Så god natt från

Mikael och Ulrika