lördag 4 augusti 2018

Islands högsta topp åter högre än Kebnekaise

För tretton år sedan blev Kebnekaise högre än Hvannadalshnjúkur. En ny mätning av Islands högsta topp gjorde att det svenska fjället var högre. Men nu är Hvannadalshnjúkur med 2 110 meter åter högre än Kebnekaise. Avsmältning av glaciäris gör att Kebnekaises högsta topp nu är 2 097 meter över havet.

Ända sedan 1904 har Hvannadalshnjúkur - som är Öræfajökulls högsta topp, en glaciär som i sin tur ingår i Vatnajökullmassivet - uppgivits vara 2 119 meter hög. Det gjorde att Islands högsta fjäll var åtta meter högre än Kebnekaise på 2 111 meter.

Men 2005 mätte Landmælingar Íslands Hvannadalshnjúkur på nytt. Den nya mätningen visade att toppen inte var högre än 2 110 meter. Uppgiften betydde inte bara att mängder av kartor och läroböcker behövde uppdateras. Beskedet innebar också att Kebnekaises sydtopp - som då var 2 111 meter - var snäppet högre.

Men Kebnekaises sydtopp, som är täckt av is, smälter snabbt. Vid månadsskiftet var sydtoppen 2 097 meter. Sannolikt är nu nordtoppen något högre. Den består av berg och sträcker sig 2 096,8 meter över havet. Det uppger SVT.

Någon ny mätning av Hvannadalshnjúkur är inte aktuell. Toppen står därför kvar på 2 110 meter - och är därmed på nytt högre än Kebnekaise efter tretton år i underläge. Eftersom också Hvannadalshnjúkur är täckt av is kan dock höjden variera.

Beskedet gör dock inte att Hvannadalshnjúkur blir Nordens högsta topp. I Norge finns flera fjäll som är högre.