
16,55 isländska kronor kostade en aktie i Icelandair på börsen i Reykjavík den 22 januari i år. Sedan dess har aktiekursen mer än halverats. Vid stängning i går kostade en aktie 7,21 kronor. Ändå har aktien hämtat sig något sedan den i tisdags sjönk till 7 kronor.
Bakgrunden till börsraset är en serie vinstvarningar. I måndags kväll meddelade vd:n Björgólfur Jóhannsson att han hoppade av. Han ersattes av ekonomichefen Bogi Níls Bogason. På pappret är han bara tillförordnad vd. Många tror dock att Bogi Níls Bogason kommer att bli den som får uppdraget att föra Icelandair ut ur krisen.
Flera åtgärder har redan vidtagits. Det senaste året har Icelandair satsat allt mer på Nordamerika. Men det ökade utbudet av flygstolar har lett till att beläggningen sjunkit. Inte minst är det konkurrenten Wow Air - som befinner sig i en ännu djupare ekonomisk kris - som tagit marknadsandelar.
Sedan 2013 har utbudet av flygstolar mellan Europa och Nordamerika enligt Centre for Aviation ökat med 300 procent. Men det handlar enligt flyganalytikern Mark Drusch inte bara om överkapacitet. Han säger till Skift att de stora internationella flygbolagen nu tar Icelandair på större allvar eftersom fler är beredda att resa över Atlanten med ett kortare stopp på Island. Därför har de sänkt priserna.
Nu kommer Icelandair åter lägga mer fokus på Europa trots att konkurrensen även här är mycket hård. För Sveriges del betyder det bland annat fler avgångar mellan Stockholm och Keflavík.
Men det kommer också att bli uppsägningar. Jobb som i dag utförs på Island kommer att flytta till utlandet. Bogi Níls Bogason säger till Viðskiptablaðið att det rör sig om bokföring - som redan i dag delvis sköts från Estland - som kommer att utföras i länder där kostnaderna är lägre:
"Island har blivit dyrt i jämförelse med många andra länder. Vi har nått en viss storlek där det har blivit ekonomiskt att outsourca eller flytta vissa saker. Vi ser hur flygbolag gör det."
Besättningarna ombord ska dock även i fortsättningen vara isländska. Bogi Níls Bogason säger till Vísir att det dessutom kan bli aktuellt att anställa fler i Filippinerna. Där finns sedan tidigare en del av Icelandairs kundtjänst:
"Det går aldrig att lova om det blir uppsägningar eller om vi behöver fler människor, men vi är inte på väg att göra några väldiga uppsägningar. Vår grund är mycket stark. Det finns vissa svagheter som vi behöver åtgärda. Största delen av verksamheten går bra så vi kommer inte att ge oss in i några väldiga förändringar av verksamheten."
Icelandair räknar med att 2018 blir ett förlustår. Uppdraget är nu att vända till vinst under 2019.
Om vändningen skulle misslyckas kan Icelandair inte räkna med något statligt stöd. Regeringen har haft ett möte om krisen för de isländska flygbolagen. Där togs inte några beslut om något statligt ansvar. Och Már Guðmundsson, chef för Seðlabanki Íslands, säger till Vísir att centralbankens uppfattning är att Icelandair inte är för stort för att kunna gå i konkurs:
"Min bedömning är att de verkligen inte är för stora för att falla så det är bara en fråga om hur detta hanteras och vad som kommer i stället om det blir så. Men vi ska inte ta för givet att de håller på att falla. Det återstår att se."
Här kan du läsa mer om Icelandairs kris.