måndag 13 augusti 2018

Lilla huset i Akureyri som skulle rivas får nytt liv

När den lilla kiosken 1928 flyttades till ett litet utrymme mellan Hafnarstræti 100 och 102 var det med överenskommelsen att byggnaden skulle rivas om kommunen krävde det. Nittio år senare står huset fortfarande kvar i centrala Akureyri. Nu får det en ny roll när glassbutiken Valdís flyttar in i lokalerna, berättar RÚV.

Året var 1925 när apotekaren Oddur Thorarensen fick tillstånd från kommunen att bygga en liten butik på Hafnarstræti 104 i centrala Akureyri. Den 18,5 kvadratmeter stora byggnaden med det karakteristiska tornet var klar året därpå.

Två år senare ville Oddur Thorarensen flytta butiken. Han fick klartecken till att flytta byggnaden till ett utrymme mellan Hafnarstræti 100 och 102. Ett villkor för tillståndet var att den skulle rivas om kommunen krävde det. Den skulle också kläs med korrugerad plåt.

Flytten och tillståndet betraktades alltså från kommunen som något provisoriskt. Men nittio år senare står byggnaden fortfarande kvar på samma plats på Hafnarstræti. Fasaden är numera gul i stället för röd. Den är dessutom stenbelagd i stället för täckt av plåt.

Länge fungerade byggnaden som en kiosk. Men 2007 flyttade Indian Curry Hut in i huset. Det var också då som huset målades gult för att symbolisera curry. Sannolikt var det ända fram till i år Islands minsta restaurang. Där fanns bara ett par sittplatser vid en fönsterbräda.

I våras flyttade Indian Curry Hut från Hafnarstræti till större lokaler vid Ráðhústorg. Eftersom de är betydligt större har nu restaurangen bytt namn till Indian Curry House, ett namn som återspeglar att den nu inte är inträngd i trånga lokaler.

Det lilla huset på Hafnarstræti kommer varken att stå tomt eller att rivas. Valdís har nyligen flyttat in i lokalerna. Glassbutiken har de senaste åren blivit den populäraste i Reykjavík där den finns på två ställen. Förutom att etablera sig i Akureyri öppnar Valdís dessutom i Hvolsvöllur.

Men att huset blir kvar på samma adress för all framtid är däremot långt ifrån säkert. Þórhallur Jónsson, som är ordförande för centrumföreningen i Akureyri, säger till RÚV att en flytt av byggnaden har diskuterats:
"Den står på en byggtomt så det räknas med att det kommer att byggas här, men i framtidsplanerna ser vi den kanske närmare hamnen. Där blir det tomter anpassade för sådana små hus och det kan passa väldigt bra där."
Guðmundur Ómarsson, som äger Valdís i Akureyri, säger till RÚV att han snart insåg att många ortsbor hade varma känslor för huset på Hafnarstræti:
"När vi har jobbat här de senaste dagarna har vi upptäckt att i synnerhet äldre människor kommer och stannar till och man känner verkligen att människor gillar det här huset."
Och det ser alltså ut som att det kommer att stå kvar på Hafnarstræti i åtminstone ytterligare några år.