torsdag 16 augusti 2018

Nej till samgående splittrar majoritet i Tálknafjörður

Knappt tre månader efter valet lämnar nu en av ledamöterna i Tálknafjörður majoriteten och blir politisk vilde. Stridsfrågan är ett samgående med grannkommunen Vesturbyggð. Det är Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir som anser att det är hög tid för kommunerna att gå ihop. Men hon fick inte med sig partikamraterna i frågan.

I valet i Tálknafjörður i Västfjordarna fick Oberoendes lista 96 röster mot 47 röster för Intresserade av samhällets utvecklings lista. Mandatfördelningen blev fyra platser mot en i fullmäktige. Ett av Oberoendes listas mandat gick till Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir.

Hon blir nu den första politiska vilden i landet efter vårens kommunalval. Avhoppet kommer bara två och en halv månad efter valet. Skälet till att Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir lämnar Oberoendes lista är olika syn på kommunens framtid.

Tálknafjörður hade vid årsskiftet 244 invånare. Att jobb inom fiskeindustrin försvunnit från kommunen har de senaste åren lett till att många lämnat Tálknafjörður. Grannkommunen Vesturbyggð - med tätorterna Patreksfjörður och Bíldudalur - har brutit en långvarig utflyttningstrend. Vesturbyggð hade då 1 024 invånare.

Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir anser att ett samgående mellan de två kommunerna är den viktigaste framtidsfrågan för Tálknafjörður. Kommunen är nu så liten att den har svårt att erbjuda medborgarna grundläggande service. Hon tror att en sammanslagning med Vesturbyggð skulle förbättra förutsättningarna för att ge invånarna bättre service.

Frågan har den senaste tiden diskuterats inom Oberoendes lista. Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir har alltså inte fått med sig de tre partikamraterna på samma linje. Därför väljer hon enligt Bæjarins Besta att lämna partiet och den styrande majoriteten.

Enligt Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir är partikamraterna för stolta för att tänka på kommunens bästa. Hon tycker inte att ett samgående vore en kapitulation från Tálknafjörðurs sida. I stället anser hon att kommunen skulle kunna gå in i förhandlingar med Vesturbyggð från en stark position.

Oberoendes lista förlorar dock inte makten i kommunen på grund av avhoppet. Partiet har alltjämt tre mandat av fem i kommunfullmäktige.

Fullmäktige i Tálknafjörður samlas för ett nytt möte i kväll. En av punkterna på dagordningen är ett brev från Ingibjörg Ósk Þórhallsdóttir. I brevet meddelar hon att hon lämnar Oberoendes lista för att bli politisk vilde i fullmäktige.