söndag 5 augusti 2018

Översvämningarna i Skaftá kulminerar under dagen

Foto: Benedikt G. Ófeigsson/Veðurstofa Íslands
Översvämningarna i Skaftá kulminerar nu under dagen. Strax före midnatt var flödet 1 556 kubikmeter vid Sveinstindur - vilket är sex gånger mer än normalt. För första gången svämmar östra och västra kalderan i Skaftárjökull över samtidigt. Den östra kalderan har sjunkit över 70 meter sedan översvämningarna började i torsdags.

För första gången svämmar nu Skaftárjökulls östra och västra kalderor över samtidigt. Betydligt mer smältvatten fanns dock i den östra kalderan. Den står enligt Veðurstofa Íslands för minst 80 procent av de vattenmassor som nu strömmar mot havet genom älven Skaftá.

Översvämningarna är en av de större i Skaftárjökull. Vid Sveinstindur vid Öræfajökull kulminerade översvämningarna strax före midnatt. Då var genomströmningen 1 556 kubikmeter i sekunden. Det är ungefär sex gånger normala mängder i älven.

Från Sveinstindur tar det cirka åtta timmar för vattenmassorna att nå Kirkjubæjarklaustur. Där kommer översvämningarna att kulminera under förmiddagen.

Även om översvämningarna nu går tillbaka rör det sig alltjämt om enorma mängder smältvatten. Veðurstofa Íslands uppger att översvämningarna kan pågå i en vecka. De kommer dock att avta om ett par dagar.

Skaftárjökulls östra kaldera har sjunkit över 70 meter sedan den började tömmas. Glaciärens yta är täckt av sprickor.

Flera vägar - delar av F208 och 208 - är fortfarande avspärrade. Bron över Eldvatn, som skadades avsevärt under översvämningarna 2015, är alltjämt avstängd för trafik. Där har polis sågat av vägräckena för att minimera skadorna om bron skulle förstöras i översvämningarna. Åtgärden minskar risken för att ett större vägavsnitt dras med.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från Skaftá eftersom det finns en risk för giftiga gaser längs hela älven. En stark lukt av svavel har rapporterats även väster om Skaftá och från olika platser väster om Vatnajökull.

Här kan du läsa mer om översvämningarna i Skaftá och här kan du se en film på de vattenmassor som passerar bron i Skaftárdalur.