fredag 3 augusti 2018

Sällsynt valross på besök på östra Island


När de första bosättarna kom till Island under 800-talet var valrosständer en av de skatter som de kunde hitta på stränderna och sälja dyrt. Då var valrossen ganska vanlig vid den isländska kusten. I dag är valrossen en mer sällsynt gäst. De djur som då och då dyker upp vid isländska stränder kommer från Grönland.

Nyligen fångade Andrés Skúlason en ovanligt oskygg valross på film i Álftafjörður på östra Island. Det är de första observationerna av valross på fem år. Sommaren 2013 rapporterades det i isländska medier om att valross synts till både i Jökulsárlón och i Reyðarfjörður.

Biologen Erlingur Hauksson säger i Morgunblaðið att det rör sig om en valross som ännu inte fyllt tre år eftersom den inte har utvecklat några tänder. Det betyder att den livnär sig på bland annat skaldjur och bläckfisk.

Valrossar är numera inte bara sällsynta gäster på Island. Den här valrossen var dessutom ovanligt obekymrad av människor i närheten och lät sig bli fotograferad på nära håll. Erlingur Hauksson spekulerar i att den kan ha varit trött efter att ha varit i vattnet en lång tid.