onsdag 8 augusti 2018

Sämsta siffran för Gröna vänstern på nästan tre år

Stödet för Gröna vänstern är nu det lägsta på nästan tre år. I den senaste opinionsmätningen från Gallup får partiet bara 10,7 procent. Samtidigt fortsätter stödet för regeringen - som utöver Gröna vänstern består av Självständighetspartiet och Framstegspartiet - att sjunka. För första gången är det färre än 50 procent av islänningarna som backar upp trepartikoalitionen.

Gröna vänsterns deltagande i regeringssamarbetet med Framstegspartiet och Självständighetspartiet har den senaste tiden ifrågasatts allt mer. Även om Katrín Jakobsdóttir alltjämt har en stark ställning både som statsminister och partiledare har en rad beslut från hennes sida blivit mycket omdiskuterade.

Inte minst gäller kritiken hundraårsfirandet av unionsfördraget med Danmark. Regeringen hade räknat med upp till 7 000 besökare på Þingvellir. Det dök upp omkring 300 personer. I debatten har det lyfts fram som ett tecken på bristande verklighetsförankring. Beslutet att låta Pia Kjærsgaard, talman i folketinget och grundare av Dansk folkeparti, tala inför alltinget har också fått hård kritik.

Men mest bekymrande för Gröna vänstern är en ständig diskussion om att partiets politik inte får tillräckligt genomslag i en koalition med två partier som på en rad avgörande punkter har helt andra åsikter. Frågan är om Katrín Jakobsdóttir har råd med många fler reträtter inom politiska områden som rör partiets grundläggande värderingar.

I den senaste opinionsundersökningen från Gallup sjunker stödet för Gröna vänstern till 10,7 procent, en tillbakagång med 0,8 procentenheter jämfört med föregående mätning. Det är partiets sämsta opinionssiffra sedan i december 2015. Dessutom är det tredje månaden i följd som väljarstödet minskar.

Bättre går det för de två övriga regeringspartierna. Självständighetspartiet ökar med 0,1 procentenhet till 24,6 procent medan Framstegspartiet ökar med 0,7 procentenheter till 9,2 procent.

Socialdemokraterna fortsätter att vara största oppositionsparti - en position som partiet haft hela mandatperioden. Stödet är nu 16,7 procent, en uppgång med 1,5 procentenheter.

Piratpartiet ökar med 0,8 procentenheter till 13,9 procent. Siffran är partiets bästa hos Gallup på ett år.

Ytterligare tre partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Renässans backar med 1,7 procentenheter till 8,7 procent, Centerpartiet klättrar 0,6 procentenheter till 8,6 procent och Folkets parti ökar med 0,9 procentenheter till 6 procent.

Ljus framtid får 0,2 procent. Det är partiets sämsta siffra någonsin hos Gallup.

Stödet för regeringen har minskat med en tredjedel inom loppet av bara sju månader. För första gången är det färre än hälften av islänningarna som säger sig stödja koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Nu uppger 49,7 procent att de står bakom regeringen, en tillbakagång med 4,1 procentenheter.

Det är fjärde regeringen i följd där populariteten sjunker under 50 procent inom ett år från tillträdet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.