söndag 26 augusti 2018

Sexbrottsdömd countrylegendar säljer hus i Skagaströnd

När Hæstiréttur Íslands dömde Hallbjörn Hjartarson till tre års fängelse för sexövergrepp mot två pojkar innebar det slutet för Kántrýbær i Skagaströnd. Där hade han inte bara skapat ett centrum för countrymusik på Island - utan också drivit en restaurang och ett museum. Nu är fastigheten till salu. Prislappen är 29,9 miljoner isländska kronor.

Hallbjörn Hjartarson var i många år en framgångsrik vägvisare för countrymusik på Island. Hans insatser för amerikansk kultur prisades av USA:s ambassadör. Med ett hus i Skagaströnd som bas skapade han Kántrýbær. Hallbjörn Hjartarson sände radio, gav ut skivor, arrangerade festivaler samt drev ett museum och en restaurang.

Två år efter att han hedrats av USA:s ambassadör var hyllningarna slut. Hallbjörn Hjartarson dömdes 2014 till tre års fängelse för sexuella övergrepp mot två pojkar. Övergreppen pågick mellan 1999 och 2011.

Hallbjörn Hjartarson behövde aldrig avtjäna fängelsestraffet. Han är i dag 83 år. Hans hälsa skulle äventyras om han skulle hamna på anstalt. Nu bor han på ett äldreboende.

Domen innebar slutet för Kántrýbær. Redan innan domen föll lades huset ut till försäljning. Hösten 2014 öppnade restaurangen Borgin i samma lokaler i Skagaströnd. Förhoppningen var då att någon skulle föra countrytraditionen vidare.

Huset har dock inte hittat någon ny ägare. Det ägs alltjämt av Villta vestrið, ett bolag som helt och hållet kontrolleras av Hallbjörn Hjartarson. Prislappen är 29,9 miljoner isländska kronor. I annonsen från mäklaren sägs att huset erbjuder stora möjligheter för den som vill ge sig in i turistnäringen. Men där sägs inget om countrymusik.

Här kan du läsa mer om domen mot Hallbjörn Hjartarson.