onsdag 22 augusti 2018

Stjärnspelare anklagar förbundskapten för fylla på jobbet

En förbundskapten som var berusad och försökte få med sig spelare upp på hotellrummet. Och som dessutom inte kunde landslagsspelarnas namn eller kände till vilka positioner de spelade på. När spelare vände sig till förbundet fick de inget stöd. Så beskriver Þóra Björg Helgadóttir sina första år i det isländska fotbollslandslaget.

Mellan 1998 och 2014 gjorde Þóra Björg Helgadóttir 108 landskamper för Island. Hon spelade också utomlands för klubbar i Sverige, Norge, Belgien och Australien innan hon 2014 flyttade hem till Island. I dag är hon 37 år och representerar Stjarnan. Där får Þóra Björg Helgadóttir för det mesta sitta på bänken. Klubbens förstamålvakt är Birna Kristjánsdóttir.

Nyligen talade Þóra Björg Helgadóttir på en konferens i Reykjavík om jämställdhet inom idrotten. Där berättade hon om sina erfarenheter från åren med landslaget. Hon sade enligt RÚV att damfotbollen länge behandlades betydligt sämre än herrfotbollen.

Attityden förbättrades dock med åren. Ett sådant exempel var samma ersättning för herrar och damer vid landslagsuppdrag.

Þóra Björg Helgadóttir riktade skarp kritik mot en tidigare förbundskapten. Hon nämnde honom inte med namn, men det var uppenbart att hon syftade på Þórður Georg Lárusson.

Grundproblemet var enligt Þóra Björg Helgadóttir bristande respekt och engagemang för damfotbollen från förbundet KSÍ:s sida. Ofta tvingades de att träna på undermåliga planer. Hon upplevde det som att förbundet bara ägnade sig åt damfotboll för att det var en skyldighet. Det fanns dock enstaka inom KSÍ som brann för damfotbollen.

Under Þórður Georg Lárussons tid som förbundskapten förekom enligt Þóra Björg Helgadóttir en mängd underligheter och oförskämdheter. Under en utlandsresa för en bortamatch ska han ha varit berusad och ha försökt få med sig spelare upp på sitt hotellrum.

När han kom till samlingarna ska han inte ha känt till alla spelarnas namn. Han ska heller inte ha vetat vilka positioner de spelade på.

Dessutom ska träningarna ha hållit låg kvalitet med övningar på för låg nivå. Som hjälpreda på träningarna hade han med sig en 13-årig pojke helt utan idrottsbakgrund.

Þóra Björg Helgadóttir sade att spelare vände sig till förbundet med klagomål på Þórður Georg Lárussons beteende. Men KSÍ visade ingen förståelse för klagomålen.

Þórður Georg Lárusson tillbakavisar i ett uttalande samtliga anklagelser. Han skriver att han aldrig varit full i jobbet eller försökt locka med sig spelare upp på rummet. Vidare uppger han att han har förståelse för att inte alla uppskattade sättet som han ledde laget på. Det är dock enligt Þórður Georg Lárusson inget skäl för att komma med vad han beskriver som direkt osanna uppgifter.

Eggert Magnússon, som då var ordförande för KSÍ, säger i Morgunblaðið att han inte minns några möten med spelare som anklagade Þórður Georg Lárusson för olämpliga beteenden. Inte heller instämmer han i att förbundet ska ha saknat ambitioner och respekt för damfotbollen.

Men enligt Ásthildur Helgadóttir, även hon tidigare landslagsspelare och syster till Þóra Björg Helgadóttir, gick det till just så under Þórður Georg Lárussons tid som förbundskapten. Hans brister var så stora att han betraktades som ett skämt. Hon säger i Morgunblaðið att ingen kritik togs på allvar av förbundet.

Även Guðlaug Jónsdóttir, som även hon spelade i landslaget på denna tid, säger till Vísir att Þóra Björg Helgadóttirs uppgifter stämmer. Flera andra tidigare landslagsspelare bekräftar uppgifterna men uppger för Vísir att de inte vill diskutera händelserna offentligt.