torsdag 9 augusti 2018

Största översvämningen någonsin i Skaftárjökull

Foto: Benedikt G. Ófeigsson/Veðurstofa Íslands
Översvämningarna i Skaftárjökull den senaste veckan är de största någonsin. Totalt har omkring 500 gigaliter smältvatten från glaciären strömmat genom Skaftá mot havet. Men nu sjunker vattenmassorna tillbaka. Ringvägen öppnades i går åter för trafik även för personbilar. I dag kan Almannavarnir komma att avveckla den förhöjda beredskapen.

Den senaste veckans översvämningar är de största i Skaftárjökull någonsin sedan Veðurstofa Íslands mätningar började. Cirka 500 gigaliter - alltså 500 miljarder liter - smältvatten har strömmat genom Skaftá sedan i fredags. Själva översvämningarna svarade för ungefär 435 gigaliter. Resten utgjordes av det normala flödet i älven.

Det var dessutom första gången som Skaftárjökulls östra och västra kalderor svämmade över samtidigt.

Men genomströmningen vid Sveinstindur vid Öræfajökull var större 2015. Då var det cirka 425 gigaliter som forsade mot havet genom Skaftá. Som mest var då genomströmningen vid Sveinstindur 3 000 kubikmeter i sekunden. Den här gången var det omkring 2 000 kubikmeter i sekunden. Den högsta nivån som uppmättes var visserligen 1 556 kubikmeter, men när trycket är så stort passerar mycket vatten förbi Sveinstindur utan att registreras.

Smältvattnet fortsätter nu att sjunka tillbaka. Men i Eldhraun samt Grænlækur och Tungulækur - dit översvämningarna når först efter en längre tid - är flödena alltjämt höga. Det kommer att dröja ytterligare omkring en vecka innan nivåerna åter är normala.

De senaste dagarna har ringvägen varit stängd för trafik vid Eldhraun väster om Kirkjubæjarklaustur. Bara större fordon har på egen risk släppts igenom. Andra har varit hänvisade till en omväg förbi Meðalland.

Ringvägen öppnades i går förmiddag åter för trafik. Då öppnades det södra körfältet medan det norra alltjämt stod under vatten. Vegagerðin dirigerade trafiken förbi den drabbade sträckan. Den tillåtna hastigheten sänktes från 90 till 30 kilometer i timmen.

Det andra körfältet öppnades under eftermiddagen. Eftersom smältvattnet strömmar längs vägrenen är körbanan smalare än normalt. Därför behölls den sänkta hastigheten.

Almannavarnir har fortfarande förhöjd beredskap i området. Den kan komma att sänkas under dagen.

Fortfarande finns det mycket smältvatten kring Eldhraun. Fårbonden Gísli Halldór Magnússon säger i Morgunblaðið att han är säker på att djur som varit ute på bete har dött i översvämningarna. Problemen med att hålla får i området försvinner inte än på länge eftersom marken är så sank att djur går ned sig och fastnar:
"De kan både ha dött i själva översvämningen och så dör de ständigt i sörjan efteråt."
Tidigare har inte ringvägen drabbats av översvämningar i Skaftárjökull. Kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson säger till RÚV att han befarar att den här typen av problem kan bli allt vanligare - inte minst eftersom Eldhrauns lavafält täpps till av sediment från översvämningarna och ökar riskerna för att mer smältvatten ska nå vägen på kortare tid:
"Det är mycket som pekar på att vi kommer att se översvämningar i Skaftá oftare än tidigare och av denna storleksordning. ... Det står klart att när lavan sakta men säkert fylls så kommer vattnet att ta raka vägen."
Tómas Jóhannesson, geofysiker vid Veðurstofa Íslands, säger till Vísir att det behövs göras nya riskbedömningar för översvämningar i Skaftárjökull. Han tror att översvämningar kan bli ett ännu större problem i framtiden:
"Vi räknar med att denna utveckling kommer att fortsätta och att nästa översvämning dessvärre orsakar mer svårigheter och störningar i befolkade områden än vad det varit tidigare, och denna översvämning är ett tecken på denna utveckling."
Här kan du läsa mer om översvämningarna i Skaftá.