måndag 24 september 2018

Ex-statsminister sågar Icelandairs ultimatum till anställda

Dra tillbaka kravet på att kabinpersonal måste jobba heltid. Den uppmaningen riktar tidigare statsministern Jóhanna Sigurðardóttir till Icelandair. Det krisande flygbolaget vill få bort deltidsanställda för att spara pengar. Men hon anser att ultimatumet inte bara bryter mot kollektivavtalet. Det står dessutom i strid med ambitionen om ett familjevänligt näringsliv.

Icelandair gjorde första halvåret i år en förlust på 6,3 miljarder isländska kronor. Flygbolagets satsning på den nordamerikanska marknaden har floppat. I stället lägger nu bolaget ökad tyngd på Europa. Men årets resultat kommer att bli negativt. Förhoppningen är att kunna vända till vinst under 2019.

Satsningen på Nordamerika är inte den enda felbedömningen som gjorts. Icelandair hade räknat med stigande biljettpriser under 2018. Konkurrensen - bland annat från Wow Air - har dock hållit priserna nere. Samtidigt har flygbränsle samt lönekostnader blivit allt dyrare och ökningen av turister till Island stannat av.

Vd:n Björgólfur Jóhannsson hoppade av efter missräkningarna. Bogi Nils Bogason, som tagit över som tillförordnad vd, har nu fått uppdraget att stoppa den negativa utvecklingen. Hittills har det bland annat talats om att flytta jobb från Island till låglöneländer som Estland och Filippinerna.

Besättningarna ombord ska dock fortsätta vara isländska. Men även de omfattas av Icelandairs sparkrav. Nyligen ställde bolaget kabinpersonalen inför ett ultimatum. 118 deltidsanställda måste gå med på att börja jobba heltid från och med den 1 januari nästa år. Annars blir de uppsagda.

Icelandair gör undantag för personer som har fyllt 55 år eller har jobbat minst 30 år i företaget. Kravet gäller samtliga övriga flygvärdar och flygvärdinnor. Åtgärden syftar till att minska bolagets lönekostnader.

Fackförbundet Flugfreyjufélag Íslands har redan aviserat att de tänker gå till domstol för att pröva bolagets agerande. De anser att ultimatumet strider mot kollektivavtalet. Dessutom hävdar de att agerandet strider mot bestämmelserna om likabehandling på arbetsmarknaden.

Nu får fackförbundet stöd i sin kamp mot Icelandair. Stödet kommer från Jóhanna Sigurðardóttir, tidigare statsminister och ledare för Socialdemokraterna. Mellan 1962 och 1971 jobbade hon själv som flygvärdinna i Loftleiðir, en föregångare till Icelandair. Hon satt också i styrelsen för Flugfreyjufélag Íslands i flera år och var i två omgångar förbundets ordförande.

Jóhanna Sigurðardóttir fördömer på Facebook Icelandairs agerande som hon kallar buffelaktigt. Hon anklagar också bolaget för att bryta mot ingångna avtal. Hon tycker att flygbolagets ledning snarare borde se över de egna lönerna om de var ute efter att sänka Icelandairs kostnader. Hon uppmanar också bolaget att dra tillbaka ultimatumet:
"Bolagets ledning, som själva har jättelöner, bryter allvarligt mot flygvärdinnor och flygvärdar med ett rakt direktiv: antingen börjar ni jobba heltid eller får sparken. Fast det bryter mot avtalsbundna bestämmelser med Flugfreyjufélag Íslands. Och varför? Jo, vi behöver sänka bolagets lönekostnader, säger vd:n. Hur vore det om Icelandairs ledning började hos sig själva och sänkte sina jättelöner innan de började angripa arbetsvillkor för flygvärdinnor - som ofta av ren nödvändighet ofta arbetar halvtid för att kunna vara mer med sina barn. Är inte detta ett allvarligt brott mot politiken om ett familjevänligt näringsliv och en flexibel arbetsmarknad? Jo, sannerligen!"
Här kan du läsa mer om krisen för Icelandair.