onsdag 19 september 2018

Hård kritik mot kostnad för alltingets firande på Þingvellir

Notan för alltingets sammankomst på Þingvellir i somras får nu hård kritik. Räkningen blev dubbelt så hög som beräknat. Och inte minst är det fakturan på 22 miljoner isländska kronor för belysning som ifrågasätts. De hårdaste domarna kommer från Piratpartiet. Snæbjörn Brynjarsson, ersättare för Piratpartiet, anser att talmannen Steingrímur J. Sigfússon bör avgå.

Det stormade rejält om hundraårsfirandet av undertecknandet av unionsavtalet med Danmark på Þingvellir i somras. Men då handlade kritiken huvudsakligen om beslutet att bjuda in Pia Kjærsgaard, folketingets talman och grundare av Dansk folkeparti, som Danmarks representant. Hon fick dessutom möjligheten att tala inför alltinget.

Men många reagerade också på att de politiker som varit inblandade i planeringen hade felbedömt intresset för firandet. De räknade med upp till 7 000 besökare - men det kom bara omkring 300 personer för att titta på plats.

I måndags presenterades kostnaderna för firandet. I ett pressmeddelande från alltinget beskrevs det som att de hade blivit "något" större än planerat. Det hade budgeterats för utgifter på 45 miljoner isländska kronor. Räkningen stannade dock på närmare 87 miljoner.

Det var flera olika utgiftsposter som ifrågasattes. Vissa reagerade på att bygget av en scen och gångvägar gick på 39 miljoner. Men de flesta kritikerna vände sig mot att fakturan för belysning landade på 22 miljoner - trots att firandet ägde rum utomhus mitt på dagen. Det förklarades med att belysningen var nödvändig för att tv-sändningen skulle hålla hög kvalitet.

Nu fortsätter kritikstormen mot de alltingsledamöter som var inblandade i planeringen. Den främsta måltavlan är talmannen Steingrímur J. Sigfússon.

Jón Þór Ólafsson, alltingsledamot för Piratpartiet, tog upp kostnaderna i alltinget i går. Han efterlyste besked om hur kostnaderna för firandet kunde bli dubbelt så höga som planerat. Han ville bland annat se hur avtalen med de olika entreprenörerna såg ut. Han nämnde särskilt notorna för belysning och scenbygge.

Även Renässans Jón Steindór Valdimarsson ifrågasatte i alltinget i går de skenande kostnaderna för firandet.

Björn Leví Gunnarsson, en annan av Piratpartiets företrädare i alltinget, frågar på Facebook om de inblandade politikerna inte satte sig in i de kostnader som var en konsekvens av att ställa så höga krav på ljud och belysning.

Snæbjörn Brynjarsson, ersättare för Piratpartiet i alltinget, går ännu ett steg längre. Han skriver i Stundin att Steingrímur J. Sigfússon bör avgå. Han anser att hela firandet anordnats av en politikerklass som tappat kontakten med verkligheten. Och huvudansvarig för arrangemanget var talmannen:
"Han åtnjuter inte längre förtroende och om vi vore i något av de övriga nordiska länderna, till exempel Sverige eller Norge, så hade jag inte ens behövt skriva det. Han hade helt enkelt varit slut. Människor kan naturligtvis träta om jubileumsnämndens mötesprotokoll i det oändliga och tjafsa om saken fram och tillbaka, men det förändrar inte faktumet att alltingets talman är tingets högst avlönade medlem eftersom han är huvudansvarig för dess arbete. Och Steingrímur är huvudansvarig för mötet."
En annan som sågar firandet är Þór Saari. Mellan 2009 och 2013 representerade han först Medborgarrörelsen och därefter Rörelsen i alltinget. Sedan han lämnade alltinget har han utan framgång kandiderat både för Socialdemokraterna och Piratpartiet. Han skriver på Facebook att firandet på Þingvellir inte kunde ha gått mer snett:
"Så handskas landets politiska överklass med medborgarnas pengar. Ett totalt misslyckat möte med en rasist som hedersgäst och som behövde belysning mitt på ljusa dagen i juli. Hur galet kan detta egentligen bli?"
Þráinn Bertelsson satt i alltinget under samma period och representerade först Medborgarrörelsen och därefter Gröna vänstern. Även han riktar på Facebook skarp kritik mot den tidigare partikamraten Steingrímur J. Sigfússon:
"Fint folks fisförnämligheter på bekostnad av dem som inte är bjudna, förmätenhet och djupt allvar har åtminstone under tiden som republik betraktats som mycket kulturell trots att sådan uppskruvad galenskap har börjat irritera många. Tveklöst var Steingrímur den som stod bakom denna löjliga tillgjordhet, men han är bara alltingets talman och regeringen och den majoritet som stödjer den är naturligtvis lika ansvarig för detta som Steingrímur. Detta är samma människor som har kallat in väpnad polis för att avskräcka allmänheten för att komma och kika på det fina folkets tillgjordhet vid alltingets öppnande."
Ágúst Ólafur Ágústsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, går inte lika långt i sin kritik. Men han säger till Vísir att kostnaderna är anmärkningsvärt höga och att det behövs en förklaring för hur slutnotan kunde bli så hög:
"Dessa siffror tilldrar sig avsevärd uppmärksamhet, i synnerhet om vi till exempel tittar på att denna läktare och gångstig skulle byggas och kostar över 39 miljoner kronor. Man hade till och med trott att det skulle vara billigare att bygga en villa i området för samma summa. 22 miljoner för belysning - detta är mycket besynnerliga siffror så det behöver åtminstone förklaras bättre för tinget och folket."
Under gårdagen var det också många som valde att skämta om kostnaderna för firandet på Þingvellir. Þorsteinn Guðmundsson kommenterade notan i ett inlägg på Twitter:
"Förstår inte varför människor klagar över en kostnad på 86 985 415 kronor för alltingets jubileumsmöte i somras. Allt detta kommer att återfås när detta ges ut på dvd."
Bragi Valdimar Skúlason föreslog på Twitter en annan tolkning av utgifterna för belysning:
"Alltinget. Dagordning: Blockering av dagsljus vad det än kostar."
Även Jón Gnarr använde sig av Twitter för att driva med kostnaderna för jubileet:
"Har en liten trädgårdsfest mitt på dagen på fredag. Inte en massa folk eller så. Men jag vill ha bra belysning. Men får inte kosta mer än 10 till 15 miljoner."
Här kan du läsa mer om kritiken mot firandet på Þingvellir.