
Piratpartiet valde efter vårens kommunalval att anmäla rösträkningen i Reykjanesbær. Sysslomannen på Suðurnes har nu kommit fram till att den inte följde isländsk lag. Men bristerna anses inte ha haft någon inverkan på utgången. Därför behöver valet inte göras om.
Vallagen säger att det är tillåtet att förbereda rösträkningen innan vallokalerna har stängt. Röstsedlar får placeras i buntar efter vilket parti som har kryssats.
I Reykjanesbær påbörjades sorteringen av röstsedlar redan klockan 18.30 på valdagen - alltså tre och en halv timme innan de sista vallokalerna stängde. Klockan 21.20 fördelades röstsedlarna i högar med 50 i varje. Därefter räknades de olika buntarna ihop parti för parti. När vallokalerna stängde klockan 22 hade redan ett stort antal röster räknats.
Men lagen säger också att allmänheten har rätt att närvara vid rösträkningen för att kunna kontrollera så att den går rätt till. I Reykjanesbær påbörjades räkningen bakom stängda dörrar. Allmänheten hade ingen möjlighet att följa rösträkningen. Därför beslutar sysslomannen att vallagen bröts under rösträkningen.
Att valet trots bristerna ändå inte ogiltigförklaras beror på att sysslomannen inte anser att valresultatet kan ha påverkats av det felaktiga genomförandet av rösträkningen.
Här kan du läsa mer om Piratpartiets överklagande av valet i Reykjanesbær.