måndag 17 september 2018

Oljeläcka stoppade elva flygplan från att landa i Keflavík

Illustration: Flight Radar 24
Elva flygplan tvingades i går eftermiddag cirkla runt flygplatsen i Keflavík i väntan på landning. Samtidigt pågick en febril sanering av hydraulolja på landningsbanan. Oljan hade läckt från ett plan som tidigare landat i Keflavík. Det elfte och sista planet i raden hade inte tillräckligt med bränsle utan landade i stället i Akureyri.

Under tidig eftermiddag i går upptäcktes ett läckage av hydraulolja på landningsbanan i Keflavík. Oljan kom från ett privatplan som nyligen landat.

Medan saneringen pågick kunde inga andra plan landa. Samtidigt närmade sig en av dagens mest intensiva tidpunkter på flygplatsen då Wow Airs och Icelandairs morgonflyg till Europa återvänder till Island.

Saneringsarbetet pågick i en halvtimme. Under tiden tvingades elva flygplan att cirkla runt flygplatsen i Keflavík.

Men det elfte och sista planet valde att inte vänta på sin tur i Keflavík. Det var Icelandairs flyg från Bergen som i stället valde att direkt vända norrut och landa i Akureyri. Skälet var att det inte hade tillräckligt med bränsle för att stanna i luften någon längre tid.

Efter att ha tankat i Akureyri vände planet åter till Keflavík. Passagerarna behövde aldrig lämna planet i Akureyri. Totalt blev flyget närmare två timmar försenat.