tisdag 18 september 2018

Pirat vill ge fredspris till John McCains hjärntumör

Hjärntumören som orsakade John McCains död borde få Nobels fredspris. Och det är tur att helvetet inte finns - annars hade den amerikanske senatorn hamnat där för att brinna. Skälet är att han har miljoner människoliv på sitt samvete. Det skriver Snæbjörn Brynjarsson, ersättare i alltinget för Piratpartiet, i Stundin.

Beskedet om John McCains död har följts av två olika typer av eftermälen. Åtskilliga tidigare politiska motståndare hyllar hans motstånd mot delar av president Donald Trumps politik. Andra pekar ut John McCain som en senator som ägnat sig åt att söndra och krigshetsa.

En som inte alls gillar John McCain är Snæbjörn Brynjarsson, ersättare i alltinget för Piratpartiet. I det senaste valet var han nummer fyra på partiets lista i södra Reykjavík. Eftersom Piratpartiet fick två mandat i valkretsen var han aldrig riktigt nära att bli invald.

Snæbjörn Brynjarsson skriver i Stundin att han välkomnar John McCains död. Att han kritiserade Donald Trump - en politiker som Snæbjörn Brynjarsson inte heller uppskattar - anser han inte vara någon förmildrande omständighet. Vändningen kom sedan Donald Trump gjort narr av John McCain. Att hylla honom bara av detta skäl vore enligt Snæbjörn Brynjarsson som att hylla Adolf Hitler för att han hatade Josef Stalin:
"Tack och lov för den tidigare amerikanske senatorn John McCain finns inte helvetet i verkligheten. Om så vore fallet hade han suttit i fritösen med andra McCain-pommes frites. Om honom har jag inte mycket mer att säga än att min nominering till Nobels fredspris i år är hjärntumören som föranledde hans död."
I artikeln listar Snæbjörn Brynjarsson de politiska ställningstaganden som fick honom att utveckla en djup avsky för John McCain. Han beskrivs som den som genom att öppna dörren för Sarah Palin och tea party-rörelsen släppte in konspirationsteoretiker och rasister i Republikanernas toppskikt.

Vidare vänder sig Snæbjörn Brynjarsson mot John McCains hållning om att bomba Iran och om att vilja invadera såväl Iran som Irak. Han anser också att senatorn har ett stort ansvar för NSA:s spioneri på medborgare och Guantánamobasen:
"Förgifta politiken och förstöra liv. Varje månad driva tusentals på flykt och har tvingat bort miljontals och har dödat miljontals utöver det. Jag glömmer inte vem som stödde det."
Han anklagar också John McCain för att ha satt sig emot förslag om lika rättigheter för minoritetsgrupper. Snæbjörn Brynjarsson nämner bland annat frågor som äktenskap för personer av samma kön och aborträtt.

Trots att Snæbjörn Brynjarsson inte alls sympatiserar med Donald Trump anser han att John McCain i hans ögon hade blivit en ännu sämre president. Han beskriver också senatorns liv som färgat av bristande respekt för andra. Det började enligt Snæbjörn Brynjarsson redan under Vietnamkriget och fortsatte sedan med hängiven uppslutning bakom ökad vapentillgång, upprustning och krigshetsande:
"De människoliv som skulle gå förlorade i utsiktslösa krigsillusioner från människor som McCain skulle aldrig komma tillbaka. Därför tar jag hellre tre mandatperioder med Trump än en mandatperiod med McCain, och må han brinna i det helvete som han trodde sig tro på, men som vi mycket väl vet faktiskt inte finns till."
I Stundin är de flesta läsarkommentarerna positiva till Snæbjörn Brynjarssons artikel. I Eyjan - som återger delar av innehållet - är de flesta däremot negativa.