söndag 30 september 2018

Pojkar i Seyðisfjörður lekte med spränggranat

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Fyra pojkar i Seyðisfjörður roade sig nyligen med att kasta ett underligt fynd mellan sig. Men när föräldrarna vände sig till polisen visade det sig snart att de lekte med döden. Föremålet som de kastat var en spränggranat. Den tros komma från en luftvärnskanon från El Grillo, ett brittiskt fartyg som sänktes under ett tyskt flygangrepp under andra världskriget.

I februari 1944 attackerade tyskt flyg stationerat i Norge det brittiska oljefartyget El Grillo som då låg för ankar i Seyðisfjörður. Alla 48 ombord undkom angreppet, men fartyget skadades så svårt att kaptenen bestämde sig för att sänka El Grillo. Det ligger i dag kvar i fjorden på 25 till 45 meters djup.

Fartyget var utrustat med luftvärnskanoner för att kunna freda sig mot luftangrepp. Genom åren har ett stort antal spränggranater hämtats upp ur vraket.

Nyligen hittade fyra pojkar - samtliga 11 och 12 år gamla - en sådan spränggranat. Men de hade ingen aning om vad de hade funnit. I stället lekte de med granaten en lång stund genom att kasta den mellan sig.

Så småningom bestämde sig pojkarna för att visa fyndet för föräldrarna. De kontaktade polisen som i sin tur vände sig till kustbevakningens bombexperter. De konstaterade snart att det rörde sig om en spränggranat. Sannolikt kommer den från El Grillos vrak.

Kustbevakningen desarmerade och förstörde spränggranaten. Kustbevakningen skriver i ett pressmeddelande att det var ren tur att den inte exploderade i pojkarnas händer.

Här kan du läsa mer om El Grillo.