onsdag 5 september 2018

Polis vill förbjuda mindre bilar på isländska fjällvägar

Ett förbud för mindre bilar på vissa fjällvägar och vadställen. Mer skyltning och fler varningar. Det kan enligt Sveinn Kristján Rúnarsson, polischef i Suðurland, vara lösningen på problemet med turister som varje sommar hamnar i olyckor och utsätter sig för faror genom att inte känna till vad som krävs för att köra på fjällvägar.

En amerikansk kvinna omkom i fredags i vadstället vid Steinholtsá. Tillsammans med sin make var hon på bröllopsresa i landet. På vägen till Þórsmörk fastnade bilen i älven. När de tog sig ut ur bilen föll kvinnan i älven. Hon följde med strömmen 650 meter. Kvinnan dog innan räddningstjänsten kunde undsätta henne.

Liknande olyckor inträffar ständigt under somrarna. Paret körde en fyrhjulsdriven suv. Själva olycksförloppet utreds nu av polis, men Steinholtsá var ovanligt ström när de försökte ta sig över älven. Under sådana omständigheter kan det vara omöjligt för en suv att ta sig över vadet - i synnerhet om de inte körde i på rätt ställe.

Jónas Guðmundsson vid räddningstjänsten Landsbjörg säger till RÚV att de varje sommar får ett hundratal larm från turister som fastnat i glaciärälvar. Eftersom inga försäkringar täcker älvpassager slutar olyckorna med stora räkningar från uthyrarna som turisterna tvingas betala. Ett sätt att minska antalet olyckor kan enligt Jónas Guðmundsson vara att förändra skyltningen:
"Det spelar ingen roll om vadstället är tjugo centimeter eller en meter djupt. Det är alltid samma anvisningar. ... Många av de vägmärken som finns i dag säger bara fyrhjulsdrivet. Men vi ser till och med till en liten Skoda eller Suzuki Swift eller sådant som inte har något att göra på dessa leder."
Einar Pálsson vid Vegagerðin tror däremot inte att bättre skyltning kan leda till några avgörande förbättringar. Vadställen som det över Steinholtsá förändras ständigt eftersom det rör sig om en glaciärälv. Han säger till RÚV att han inte heller tror att det är många bilister som tolkar vägmärkena på fel sätt:
"Som bilden ser ut ger den inte anledning till det och jag tror att de flesta som har fyrhjulsdrivna bilar inte tror att de har jeepar."
Den kvinna som i fredags drunknade i Steinholtsá var den tionde dödsolyckan i Suðurland i år. Sveinn Kristján Rúnarsson, polischef i regionen, säger till RÚV att han tror att skyltarna är ett problem. Många turister saknar kunskaper om vad de ger sig in på när de kör på fjällvägar med vadställen:
"Att säga att en fyrhjulsdriven bil är tillräcklig säger en turist väldigt lite. ... Vägmärken, information och informationsskyltar behöver vara mycket tydligare, de behöver vara på flera språk och vara begripligare eftersom dessa områden är farliga. ... Glaciärälvar och dessa älvar utan broar är helt enkelt farliga."
Men lösningen är inte bara tydligare skyltning och fler varningar. Sveinn Kristján Rúnarsson anser att det är dags för ett förbud för vissa bilmodeller. Genom att hålla mindre fyrhjulsdrivna fordon borta från de mest olycksdrabbade vägarna och vadställena skulle antalet olyckor kunna minska.

Páll Guðmundsson, vd för Ferðafélag Íslands, säger till Vísir att stugvärdarna i området i det närmaste dagligen rycker ut för att undsätta turister som kört fast i någon av älvarna på vägen till Þórsmörk. Han efterlyser mer övervakning eftersom många turister trots skyltning inte förstår vilka bilmodeller som faktiskt kan ta sig över vadställena. Och de som har lämpliga fordon behöver mer information om hur de kör över strömma glaciärälvar:
"Tyvärr är det alldeles för vanligt att Ferðafélag Íslands stugvärdar i Langadalur nästan dagligen hjälper turister som fastnar i dåligt utrustade bilar i Krossá eller Hvanndalsá, men det kommer också utryckningar längre ned som från Steinholtsá eller nedre vadet i Krossá."
Här kan du läsa mer om dödsolyckan i Steinholtsá.