lördag 29 september 2018

Stoppar fest på tioårsdagen av finanskraschen


Regeringskansliet ställer in den årliga festen för anställda. Festligheterna skulle äga rum den 6 oktober. Men först efter att datumet bestämts beslutade sig statsminister Katrín Jakobsdóttir och kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir för att stoppa festen. Skälet är att datumet råkade sammanfalla med tioårsdagen av finanskraschen.

På eftermiddagen den 6 oktober 2008 samlades islänningarna framför tv-apparaterna. Statsminister Geir H. Haarde skulle hålla ett tal till nationen. Få hade någon aning om vad som skulle sägas. Men de senaste dagarnas turbulens på finansmarknaderna hade redan börjat skaka samhället på djupet. Ingen förväntade sig några goda nyheter från Geir H. Haarde.

Statsministern bjöd inte på några konkreta besked. Men han beskrev hur en svår och stormig tid väntade Island. Han lovade att regeringen skulle göra sitt yttersta för att skydda sparares insättningar och att hålla betalsystemen i gång. Han uppmanade invånarna att hålla ihop och att ställa upp för varandra.

Geir H. Haarde avslutade talet med orden Guð blessi Ísland, Gud välsigne Island. Sedan skedde allt mycket snabbt. Han fortsatte till alltinget där en nödlag klubbades som gjorde det möjligt för staten att ta över finansbolag. Samma vecka hade alla de tre storbankerna hamnat under statlig förvaltning.

Med Geir H. Haardes tal var krisen ett faktum. Det satte punkt för en lång period av snabb ekonomisk expansion. Arbetslösheten skenade, kronans värde störtdök, lånelinor kapades och Island terrorstämplades av Storbritannien.

Varje år håller regeringskansliet en fest där såväl ministrar som departementsanställda är inbjudna. Det är dessutom något av tradition att ministrarna bjuder på sig själva och står för något slags underhållning. Det var också planen för årets fest som skulle äga rum den 6 oktober.

Den här gången var det kultur- och utbildningsdepartementets tur att arrangera festen. Arbetet på departementet leds av kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. När finanskrisen drabbade Island arbetade hon på centralbanken Seðlabanki Íslands.

Tillsammans med statsminister Katrín Jakobsdóttir tog de beslutet att skjuta festen på framtiden. Skälet var enligt Fréttablaðið att de inte ville att det skulle kunna se ut som att de firade tioårsdagen av kraschen.

Festen kommer i stället hållas i vår. Nytt datum är den 6 april. Då är det alltså tio och ett halvt år sedan krisen.