onsdag 19 september 2018

Turist omkom - dödsstörtade under vandring på Kirkjufell

En utländsk turist omkom i går under en vandring på Kirkjufell. Mannen kom ifrån sina kamrater under vägen upp på fjället. Mannen förlorade fotfästet och föll handlöst nedför branten. Han var inte vid liv när räddningstjänsten kom till platsen med helikopter. Dödsolyckan är den första på Kirkjufell i år.

Strax efter klockan 10 i går larmades räddningstjänsten till Kirkjufell utanför Grundarfjörður på Snæfellsnes. Snart kallades en helikopter från Reykjavík till platsen. Ombord fanns räddningsarbetare tränade för att undsätta människor under svåra omständigheter.

Mannen, som var en utländsk turist, var på väg uppför det 469 meter höga fjället tillsammans med en grupp färdkamrater. Under vandringen förlorade de varandra ur sikte när de var halvvägs upp till toppen. Mannen tros därefter ha förlorat fotfästet och fallit från en klippavsats.

Vid Kirkjufell var det för blåsigt för att helikoptern skulle kunna användas i räddningsarbetet på det branta fjället. I stället fick räddningstjänsten tillkalla förstärkning för att kunna ta sig fram till mannen. När de kom till platsen var han redan död.

Olyckan utreds av polisen i Vesturland. Det uppger polisen på Facebook. Det ska inte ha funnits några ögonvittnen till själva olycksögonblicket. I stället ska det ha varit andra turister som fått syn på mannens kropp på en av fjällets sidor.

Det är den första dödsolyckan på Kirkjufell i år. Förra sommaren omkom en polsk kvinna under en vandring upp på fjället. Hon föll omkring 50 meter efter att ha förlorat fotfästet.

Här kan du läsa mer om förra årets dödsolycka på Kirkjufell.