måndag 8 oktober 2018

En med allt på är populäraste isländska varmkorven

Ein með öllu - alltså en med allt på - är de tillbehör som flest islänningar väljer till varmkorven. Det betyder ketchup, senap, remouladsås samt stekt och rå lök. Näst populäraste alternativet är með öllu nema hráum, vilket betyder att kunden hoppar över rå lök på korven. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Varmkorv i bröd är något av en inofficiell isländsk nationalrätt. Och den som vill beställa korven på isländskt vis väljer ein með öllu. Det betyder att varmkorven serveras i bröd med fem tillbehör: senap, ketchup, remouladsås samt rå och stekt lök.

Det är också den populäraste kombinationen av tillbehör. Det är 32,6 procent av islänningarna som föredrar ein með öllu. Den näst vanligaste beställningen är með öllu nema hráum - vilket betyder att kunden ratar rå lök. Det valet gör 16,3 procent när de köper korv.

Olika kombinationer av dessa fem tillbehör är de tio populäraste. Först på elfte plats dyker en variant med ett annat tillbehör upp. Det är 1,4 procent som är mest förtjusta i korv med de fem närmast obligatoriska tillbehören samt kokteilsósa, den majonnäsbaserade sås som påminner om Rhode Island-dressing.

Ketchup är det enskilda tillbehör som flest islänningar tycker är omistligt på varmkorven. Hela 90,6 procent beställer korv med ketchup. Därefter följer stekt lök med 87 procent, senap med 86,8 procent, remouladsås med 70 procent och rå lök med 58,3 procent.

Sedan är det ett rejält hopp ned till det sjätte populäraste tillbehöret - som är kokteilsósa med 2,4 procent. Andra sällsynta val är potatissallad med 2,1 procent, inlagd gurka med 0,9 procent, ost och rödkål med 0,4 procent samt hamburgerdressing med 0,3 procent.

Unga islänningar är mest förtjusta i både ketchup och stekt lök. Däremot ratar de oftast rå lök. Män gillar senap och rå lök i större utsträckning än kvinnor som oftare föredrar ketchup och remouladsås.

Om det råder ganska stor enighet om vilka som är de mest passande tillbehören till varmkorv så är uttalet en betydligt knepigare historia. Valet mellan pylsa och pulsa är en av de vanligaste isländska språkriktighetsfrågorna. I Reykjavík finns en restaurang - med korv på menyn - som tar fasta på denna språkvårdsklassiker i namnet Pylsa/pulsa.

Pylsa lånades in från danskan under 1600-talet. I danskan talas det om pølse. Sett till lånordets ursprung är stavningen pylsa det bästa valet. Men uttalet - i synnerhet i informella sammanhang - ligger oftare närmare pulsa. Därför är det rätt många som också föredrar den stavningen.

Det är enligt Maskínas undersökning 56,1 procent som säger pylsa medan 43,9 procent säger pulsa. Pylsa har flest förespråkare i regionen Norðurland där hela 82,3 procent förespråkar just detta uttalet. Pulsa hörs oftast i Suðurland och Suðurnes. Där används uttalet av 54,9 procent.

Pylsa är också valet för män, islänningar som har fyllt 60 år och låginkomsttagare. Däremot är det fler kvinnor och islänningar i åldern 30 till 39 år som anser att pulsa är det korrekta uttalet.